Praktische voedingstips bij smaak- en reukveranderingen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Praktische voedingstips bij smaak- en reukveranderingen


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Verandering van smaak komt vaak voor bij kanker. In veel gevallen is het tijdelijk. Maar het kan ook lang duren, soms voor altijd. Lees hier meer informatie en praktische tips die kunnen helpen.

Smaakverandering bij kanker

Verandering van smaak komt vaak voor bij kanker. Het kan komen door de ziekte zelf of door de behandeling.

Bijvoorbeeld door chemotherapie kan het eten naar metaal of bitter gaan smaken. Of helemaal geen smaak meer hebben. Ook bestraling in het mond-keelgebied kan de smaak veranderen.

Smaakvoorkeur verandert bij kanker

Tijdens de behandeling kan het gebeuren dat je bepaalde smaken opeens lekker vindt die je normaal gesproken nooit lekker vond. Andersom ook: producten die je altijd lekker vond, smaken je nu misschien niet meer. Ook kan je smaakvoorkeur snel wisselen, waardoor het eten dat je nu niet smaakt een volgende keer wel weer lust. Het is dus goed om verschillende gerechten te blijven proberen.

Wat kan ik doen als ik last heb van smaakverandering bij kanker?

Als je last hebt van smaakverandering, kan het eten je tegenstaan. Toch is het belangrijk om goed te blijven eten, zodat je zo fit mogelijk bent om de behandeling aan te kunnen. Probeer daarom de volgende tips afhankelijk van waar je last van hebt.

Reuk en smaak

Reuk en smaak gaan samen. Als je minder goed kunt ruiken, proef je ook minder.

Het kan ook zijn dat je reuk verandert waardoor je dingen anders ruikt. Hierdoor kun je eten minder lekker gaan vinden, wat erg frustrerend is. Hieronder vind je tips die kunnen helpen.

Wat kan ik doen als ik last heb van reukverandering bij kanker?

Meer informatie en recepten

Lees meer over smaakverandering bij kanker.

Wij hebben speciale recepten die zijn gemaakt voor mensen die last hebben van smaakveranderingen. Probeer wat jou lekker smaakt.Een samenwerking tussen