Vind je vlees niet meer lekker, dan kan het soms helpen om vleesgerechten te combineren met iets friszoets. Bijvoorbeeld cranberrycompote, appelmoes of perzik.
Probeer vlees te marineren met vruchtensap, zoete wijn of pruimen.
Wanneer het niet lukt om vlees te eten, is het beter om te kiezen voor vleesvervangers. Vervang vlees door vis, (koude) kip, vleeswaren, kaas, ei of vegetarische producten. Of verwerk vlees in soepen, salades en ragout.
Door chemotherapie kan eten naar metaal gaan smaken. Dit is meestal het ergst de eerste dagen na het krijgen van chemotherapie. Het kan dan helpen om:
- Vermijd voedingsmiddelen uit blik.
- Gebruik plastic bestek.
- Voeg geraspte wortel, kaneel of honing toe aan je eten. Dit laat het zoeter smaken.
- Vermijd even ijzerrijke voedingsmiddelen zoals spinazie en rood vlees. Probeer ze daarna weer te eten.
Kies voor eten met sterke smaken, zoals kruiden en specerijen, zoetzure uitjes en augurkjes, gember, sambal, wasabi, mosterd, azijn, ketchup, marinades, pesto, piccalilly, sojasaus en citroensap. Voeg citroen, limoen en azijn toe aan je eten om de smaak te versterken.
Meer tips om de smaak van je eten te verbeteren:
- Grill vlees gekruid met kruiden die sterk smaken, zoals rozemarijn, tijm en munt.
- Bereid vlees met knoflook, gember, kaneel of nootmuskaat.
- Bereid kip of kalkoen met knoflook, dragon, basilicum, citroensap, cayennepeper, kerrie- of chilipoeder.
- Bereid vis met venkel, dille, peper, limoen, peterselie of koriander.
- Kies voor groente met een sterke smaak, zoals bleekselderij, knolselderij, pastinaak, uien, pijpuitjes, paprika en tomaat.
- Bereid toetjes, ontbijtgranen en pap met kaneel, kardemom, speculaaskruiden of nootmuskaat.
Heb je last van een pijnlijke mond? Dan kan het beter zijn om veel kruiden en gekruid eten te vermijden. Lees ook onze voedingstips bij een pijnlijke mond.
Kies voor eten met minder smaak, zoals brood, beschuit, crackers, pap, jonge (smeer)kaas. Bij de warme maaltijd kun je kiezen voor rijst, pasta of aardappelen(puree), ei, kip en groente met een zachte smaak bijvoorbeeld doperwtjes en worteltjes.
Een droge mond heeft invloed op de smaakbeleving. Weinig drinken kan een vieze smaak in de mond veroorzaken. Probeer daarom voldoende te drinken.
Een goede mondverzorging kan (tijdelijk) een vieze smaak verminderen.
Door goed te kauwen kan je smaak verbeteren. Zo verspreid de smaak zich meer en proef je beter.
De temperatuur van eten en drinken beïnvloedt de smaak: warme gerechten hebben een sterkere smaak dan (ijs)koude. Probeer uit op welke temperatuur gerechten je het beste smaken, bijvoorbeeld direct uit de koelkast, op kamertemperatuur, heel warm of juist iets afgekoeld.
Experimenteer met textuur, om te zien of eten je daardoor beter smaakt. Geroosterd brood of crackers kunnen beter smaken dan zacht brood. Maak je eten krokanter met (geroosterde) pijnboom- of zonnebloempitten, gedroogde uitjes of gehakte nootjes. Doe dit liever niet wanneer u een hele droge of pijnlijke mond heeft.
Zorg voor afleiding tijdens het eten, zoals lezen en televisiekijken. Zo let je minder op de smaak.
Probeer frisse uitgesproken smaken. Voeg bijvoorbeeld citroen of limoen toe aan water of probeer dranken zoals bitter lemon. Dit stimuleert de aanmaak van speeksel en kan helpen af te komen van vervelende smaakjes in de mond. Dit helpt ook de smaakbeleving te verbeteren.
Soms verdwijnt de vieze smaak even door iets te eten wat de vieze smaak overheerst, zoals een pepermuntje, kauwgom, een zuurtje of een sinaasappel.
Friszuur eten zoals fruit, yoghurt, komkommer, een salade maar ook haring zijn vaak aantrekkelijk qua smaak.