In het Máxima Medisch Centrum (MMC) bieden koks gezonde gerechten van deze tijd aan. Voeding is in ontwikkeling, zo ook bij het MMC. Kennis over de rol van voeding bij ziekte en gezondheid wordt zo veel mogelijk in de praktijk toegepast en ook de wensen van de patiënten spelen een hele belangrijke rol.
Maurice Saive vertelt: “We zijn in 2019 begonnen met smaaksturing. Vier koks hebben toen samen met een verpleegkundige en een diëtiste van het MMC een speciale cursus gevolgd over het verbeteren van smaak, ook wel smaaksturing genoemd, bij mensen die door kanker smaakveranderingen ervaren.
Na het verkrijgen van de theoretische kennis hebben we met praktijkopdrachten gekeken hoe smaaksturing in het MMC zou kunnen worden toegepast. Als eindopdracht hebben we een kookworkshop in de keuken georganiseerd voor patiënten van de oncologische dagbehandeling in het MMC.
Tijdens de cursus zijn we als eerste aan de slag gegaan met de kleine eiwitrijke hapjes die we sinds een aantal jaar serveren op de oncologie-afdeling. Deze hapjes krijgen patiënten, omdat ze bij ziekte en behandeling meer eiwitten nodig hebben. We hebben de hapjes meer ‘smaakgestuurd’ gemaakt, oftewel: we hebben ze veel smaakvoller gemaakt.”
“We zijn nu bezig met de warme maaltijd. Deze bereiden we niet zelf in het ziekenhuis, maar worden door een leverancier bezorgd. Samen met onze maaltijdleverancier ontwikkelen we de maaltijden, zodat deze gezonder, lekkerder en smaakvoller zijn. Daarnaast willen we in het ziekenhuis zelf ‘toppings’ bij de maaltijden gaan aanbieden. Zo kan aan basisgerechten extra smaak worden gegeven die past bij de persoonlijke smaakvoorkeur van patiënten.
Door toevoeging van een topping zoals gembersiroop en balsamicoazijn wordt een soep geuriger en smakelijker. Of door bijvoorbeeld wat tuinkers op een boterham met kaas te doen krijgt het veel meer smaak. Zulke toppings helpen veel mensen al om het eten geuriger, prikkelender en smaakvoller te maken.
We zijn dus nog volop bezig met de introductie van smaaksturing in het MMC. Het is mooi om dit samen met verpleegkundigen en diëtisten vorm te geven. Uiteindelijk willen we patiënten ook graag in een boekje advies meegeven voor thuis, zodat ze weten wat ze thuis kunnen doen om de smaak van hun eten te verbeteren.“
Zorg dat de basismaaltijd lekker is. Gebruik geurige, prikkelende en smaakvolle ingrediënten. Op deze manier gaat het merendeel van de mensen al beter eten.