Bewegen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid, ook tijdens de behandeling van kanker.
Blijf bewegen tijdens de behandeling van kanker, indien mogelijk.
Bewegen tijdens de behandeling van kanker heeft veel voordelen, namelijk:
Voor bovenstaande voordelen is er veel bewijs. Onderzoek laat zien dat er mogelijk nog meer voordelen zijn. Het bewijs hiervoor is echter minder sterk:
Tijdens de behandeling is het belangrijk om te (blijven) bewegen. Het wordt aangeraden om te voldoen aan de algemene Nederlandse Beweegrichtlijnen. Deze richtlijn bestaat uit de volgende adviezen:
Eet extra eiwitten in combinatie met je training voor een beter herstel van je spieren en een betere spieropbouw.
Bij trainen is het normaal dat je moe wordt en dat je spierpijn krijgt. Doseer het bewegen en trainen en ga niet over je grenzen heen. Raadpleeg een oncologiefysiotherapeut voor persoonlijk beweegadvies.
Bouw naast tijd voor bewegen ook tijd in voor rust en ontspanning.
Je haalt meestal het meeste voordeel uit bewegen wanneer je dat doet onder begeleiding van een fysiotherapeut. Tijdens de behandeling van kanker is het belangrijk dat je begeleiding krijgt van een fysiotherapeut gespecialiseerd in kanker. Fysiotherapeuten met deze specialisatie (genaamd oncologiefysiotherapeuten) kan je vinden op de website verwijsgidskanker.nl.
Door kanker of de behandeling kun je last krijgen van minder spierkracht en uithoudingsvermogen. Hierdoor kan het voor je moeilijk zijn om voldoende te bewegen. Probeer in dat geval om te voorkomen dat je te lang stilzit. Bouw het bewegen langzaam op.
Een (oncologie)fysiotherapeut kan je adviseren, ondersteunen en motiveren om toe te werken naar het beweegniveau dat het beste bij jou past.
Tijdens de behandeling van kanker kun je merken dat je op sommige momenten meer energie hebt dan op andere momenten. Hierdoor zal bewegen soms makkelijker lukken en soms meer moeite kosten. Luister goed naar je lichaam en neem op tijd een pauze wanneer je bijvoorbeeld duizelig of kortademig wordt.
In sommige gevallen kan kanker of de behandeling ervoor zorgen dat je extra moet opletten tijdens het bewegen. Het is bijvoorbeeld beter om botten waarin de kanker is uitgezaaid niet zwaar te belasten. Natuurlijk is het ook dan belangrijk om te (blijven) bewegen. Begeleiding door een oncologiefysiotherapeut is daarbij wenselijk.
Door sommige behandelingen krijg je meer kans op hart- en vaatziekten. Dat kan een risico zijn bij grote inspanning. Als je je zorgen maakt, kun je met je arts overleggen of bewegen voor jou veilig is.
Binnenkort plaatsen we hier beweegrichtlijnen gericht op verschillende klachten die je kan hebben tijdens of na de behandeling van kanker. Meld je aan voor onze nieuwsbrief Over leven met kanker om bericht te krijgen zodra de beweegrichtlijnen er zijn.
Hoe kan ik mezelf motiveren om (meer) te gaan bewegen?
Is begeleiding bij bewegen altijd nodig?
Wie kan mij begeleiden bij een beweegprogramma?
Worden de kosten van een begeleid beweegprogramma vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Hoe weet ik hoe zwaar ik kan trainen?
Mag ik met een stoma krachttraining doen?
Mag ik tijdens de behandeling van kanker een beweegprogramma volgen?
Kan ik trainen met een port-a-cath (infuuspoort)?
Kan ik sporten als ik botontkalking (osteoporose) heb?
Kan ik sporten met botuitzaaiingen?
Bij welke bloedwaarden is het niet meer veilig om te trainen?
Welke invloed heeft een operatie op mijn lichamelijk functioneren?
Welke invloed heeft chemotherapie op mijn lichamelijk functioneren?
Welke invloed heeft bestraling op mijn lichamelijk functioneren?
Welke invloed heeft anti-hormonale therapie op mijn lichamelijk functioneren?
Welke invloed heeft doelgerichte therapie op mijn lichamelijk functioneren?
Kan ik trainen met een picc-lijn?
Kan ik trainen met een neus-maagsonde of jejunostomie?
Alle vragen over voeding en beweging tijdens behandeling van kanker