Smaak na behandeling van kanker - WKOF

Hoelang duurt het voordat je smaak terugkomt na behandeling?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Hoelang het duurt voordat je smaak weer terugkomt hangt onder andere af van het type behandeling. In dit artikel lees je hier meer over.

Chemotherapie

Twee van de drie mensen die chemotherapie krijgen, hebben last van een veranderde smaak. Het type chemotherapie heeft invloed op de mate van smaakverandering. Smaakverandering komt vooral voor bij: cisplatine, carboplatine, cyclofosfamide, 6-mercaptopurine, vincristine, methotrexaat, 5-fluoro-uracil (5-FU), doxorubicine en irinotecan.

Sommige mensen krijgen last van een metaalsmaak. Ook kan je problemen hebben met ruiken.

Hoelang de klachten duren, verschilt per persoon. De klachten kunnen verbeteren vanaf een paar uur na de chemotherapie tot 1 jaar na de laatste behandeling.

Radiotherapie (bestraling)

Een op de drie mensen die bestraling krijgen, hebben last van een veranderde smaak. Dit gebeurt vooral bij mensen die in het hoofd-halsgebied worden bestraald. Bij een droge mond wordt de smaak ook minder omdat speeksel nodig voor een goede smaak. Ontstekingen in de mond kunnen ook vieze smaak geven.

Meestal verbetert de smaak 3 tot 12 weken na de laatste bestraling. Bij mensen die bestraling op het hoofd-halsgebied krijgen, kan de smaak blijvend beschadigd zijn als de dosis meer dan 60 Gray is.

Immunotherapie

Smaakverandering is geen bijwerking van immunotherapie. Het kan dat je toch last hebt van smaakverandering. Dit kan komen door de tumor, medicijnen, koorts, uitdroging, of ontstekingen van de mond of keel (mucositis of candida). Deze klachten zijn meestal tijdelijk.

Supplementen bij smaakverandering

Een tekort aan zink kan de smaak verstoren. Er is onderzoek gedaan naar supplementen met zink. Soms kunnen ze de smaak verbeteren, maar ze kunnen ook diarree veroorzaken. Er is nog veel onduidelijkheid over hoeveel zink je zou moeten nemen. Overleg met je arts als je een zink supplement wil gaan gebruiken.

De mirakelbes kan zure smaken tijdelijk zoet maken. Er is nog te weinig onderzoek gedaan om te zeggen of het veilig is bij de behandeling van kanker. We raden het gebruik van mirakelbes supplementen af. Lees hier meer.


Een samenwerking tussen