Wat kan ik doen als ik last heb van slijmvorming in de mond of keel? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat kan ik doen als ik last heb van slijmvorming in de mond of keel?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Taai slijm is een klacht die veel voorkomt tijdens en na bestraling in het hoofdhalsgebied. Bij slokdarmkanker en longkanker kun je ook last hebben van slijm. Het taaie slijm kan moeilijk worden weggeslikt of opgehoest.

Het is lastig om taai slijm tegen te gaan. Bij erg dik slijm in de mond kan het helpen als je voor het eten met een tissue het slijm uit je mond verwijdert. Daarnaast kunnen onderstaande voedingstips helpen om minder last te hebben van taai slijm.

Voedingstips

Eet of drink friszure producten

Door friszure producten te eten kun je ervoor zorgen dat er meer dun, waterig speeksel in je mond wordt gemaakt. Dit helpt tegen de vorming van taai slijm. Denk hierbij aan ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, kiwi, druiven (zonder pit), mandarijnen, sinaasappelen en tomaat.

Ook sauzen zoals piccalilly, tomatenketchup en dressings op azijnbasis kunnen helpen om waterig speeksel aan te maken. Als je gevoelige slijmvliezen of irritaties in je mond hebt kan het eten of drinken van zulke zure producten pijn doen. Doe dit dan vooral niet.

Spoel je mond met water met prik

Spoelen met bruisend of zacht bruisend water kan helpen om het slijm in je mond iets op te lossen. Spoelen met cola (light) kan soms ook helpen. Probeer uit of dit ook bij jou helpt. Als je irritaties in je mond hebt kan dit pijn doen. Doe dit dan vooral niet.

Spoel je mond na het drinken van melk

Melk is niet de oorzaak van slijmvorming, maar melk kan wel een plakkerig gevoel geven. Spoel na het drinken van melk direct je mond met water, koffie of thee. Zure melkproducten zoals karnemelk en (drink)yoghurt geven een minder plakkerig gevoel. Ook producten die gemaakt zijn van gekookte melk zoals pap en vla geven minder klachten.

Soms bevalt soja-, amandel- of haverdrink beter dan gewone melk. Let bij deze dranken wel op dat er calcium en vitamine D aan toegevoegd zijn.

Spray of spoel je mond met een zoutoplossing

Door een zoutoplossing in je mond te sprayen of er je mond mee te spoelen kun je wat van het slijm in je mond oplossen. Een zoutoplossing maak je door twee kleine (afgestreken) theelepels keukenzout toe te voegen aan een liter (lauw) water. Bewaar de oplossing maximaal 1 dag in de koelkast. Bij de apotheek zijn kleine, lege sprayflacons te koop die je kunt vullen met de zoutoplossing.

Gebruik ijsblokjes of ijswater

(IJs)koud water kan helpen om het slijm wat wateriger te maken. Dit vermindert een plakkerig gevoel in je mond na het eten.

Vraag advies aan een mondhygiënist

Een mondhygiënist kan je laten zien hoe je het taaie slijm het beste kan verwijderen en kan je praktische tips geven om je mond te verzorgen.


Een samenwerking tussen