Praktische voedingstips bij boodschappen doen en maaltijden bereiden - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Praktische voedingstips bij boodschappen doen en maaltijden bereiden


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Soms kan boodschappen doen en koken veel energie vragen tijdens de behandeling van kanker. Dit kan ook lastig zijn in de periode van herstel. Het is daarom goed om andere mogelijkheden te hebben. Lees hier enkele tips.

Kant-en-klaar maaltijden

In plaats van zelfbereide maaltijden en tussendoortjes kun je kiezen voor kant-en-klaar maaltijden van de supermarkt, slager of traiteur of uit de diepvries. Let wel op de hoeveelheid zout in kant-en-klaar maaltijden.

Ook kun je kiezen voor producten uit blik, pak of pot. Deze bevatten bijna dezelfde voedingswaarden als verse producten. Dit geldt alleen niet voor fruit. Fruit kun je het beste vers eten, maar je kunt in de supermarkt of bij de groenteboer wel kiezen voor voorgesneden fruit.

Voor meerdere dagen koken

Je kunt op dagen dat je je goed voelt voor meerdere dagen koken en porties invriezen. Op dagen of momenten dat je erg moe bent, hoef je alleen maar de maaltijd op te warmen. Zo heb je je eigen kant-en-klaar maaltijden.

Maaltijden laten bezorgen

Er zijn verschillende organisaties die maaltijden bij je thuis kunnen brengen. Op internet of in de gemeentegids kun je vinden of er in jouw woonplaats zo’n maaltijdservice is. Je kunt het ook navragen bij je huisarts, verpleegkundige of bij de thuiszorg.

Hulp van anderen

Soms is het moeilijk om hulp te vragen of om taken over te laten aan anderen. Toch kan dit zorgen voor meer rust, waardoor er meer energie overblijft voor je behandeling en/of herstel.


Er zijn verschillende manieren van hulp mogelijk. Misschien kunnen boodschappen thuis worden bezorgd of kan iemand boodschappen voor je doen, voor je koken of zorgen voor tussendoortjes.


Maak duidelijke afspraken over waar je hulp bij nodig hebt, wat je prettig vindt en of de hulp tijdelijk is. Zorg ook dat het je zelf weinig werk oplevert. Maak bijvoorbeeld een digitale intekenlijst waar mensen op kunnen aangeven wanneer ze voor je koken.


Een samenwerking tussen