Voedingstips bij een colostoma - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voedingstips bij een colostoma


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Met een colostoma is het meestal mogelijk om zoals je gewend bent te eten en heb je geen speciaal dieet nodig. Wel is het belangrijk dat je ontlasting soepel blijft en de stoma niet verstopt raakt. Lees hier onze tips.

Een colostoma

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. Een colostoma is een stoma met een aansluiting op de dikke darm.

Je kunt een colostoma krijgen als een stuk van je dikke darm is weggehaald. De ontlasting komt dan niet meer op de normale manier naar buiten, maar uit de stoma.

Ontlasting bij een colostoma

Vlak na het krijgen van de stoma kan de dikte van je ontlasting nog onregelmatig zijn, maar dat wordt na een tijdje meestal beter. Hoe lager de colostoma is geplaatst op de dikke darm, hoe meer vocht de dikke darm nog uit je ontlasting kan halen. Dit maakt je ontlasting steviger.

Voeding bij een colostoma

Met een colostoma is het meestal mogelijk om zoals je gewend bent te eten en heb je geen speciaal dieet nodig. Het is belangrijk dat je ontlasting soepel blijft en de stoma niet verstopt raakt. Eet veel voedingsvezels, drink veel en beweeg vaak. Probeer onderstaande voedingstips.

Last van verstopping bij een colostoma?

Als je last hebt van verstopping (ook wel obstipatie genoemd), kunnen deze tips helpen.

Meer lezen over een colostoma

Voedingsadviezen bij een ileostoma? Kijk hier.


Een samenwerking tussen