Voedingstips bij een colostoma
Met een colostoma is het meestal mogelijk om zoals je gewend bent te eten en heb je geen speciaal dieet nodig. Wel is het belangrijk dat je ontlasting soepel blijft en de stoma niet verstopt raakt. Lees hier onze tips.
Een colostoma
Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. Een colostoma is een stoma met een aansluiting op de dikke darm.
Je kunt een colostoma krijgen als een stuk van je dikke darm is weggehaald. De ontlasting komt dan niet meer op de normale manier naar buiten, maar uit de stoma.
Ontlasting bij een colostoma
Vlak na het krijgen van de stoma kan de dikte van je ontlasting nog onregelmatig zijn, maar dat wordt na een tijdje meestal beter. Hoe lager de colostoma is geplaatst op de dikke darm, hoe meer vocht de dikke darm nog uit je ontlasting kan halen. Dit maakt je ontlasting steviger.
Voeding bij een colostoma
Met een colostoma is het meestal mogelijk om zoals je gewend bent te eten en heb je geen speciaal dieet nodig. Het is belangrijk dat je ontlasting soepel blijft en de stoma niet verstopt raakt. Eet veel voedingsvezels, drink veel en beweeg vaak. Probeer onderstaande voedingstips.
Eet vezelrijk
Voedingsvezels houden vocht vast in de darmen en daardoor blijft je ontlasting soepel. Je hebt iedere dag tussen de 30 en 40 gram vezels nodig. Kies vooral volkorenproducten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Deze hebben meer voedingsvezels dan de witte varianten.
Ook groente, fruit en peulvruchten zijn rijk aan vezels en bevatten weer andere soorten vezels dan volkorenproducten. De verschillende soorten vezels hebben een ander effect op de stoelgang. Varieer dus met deze producten voor het beste resultaat.
Drink voldoende
Drink elke dag 1,5 tot 2 liter vocht. Dat komt neer op ongeveer 10 glazen. Al het vocht telt mee, zoals water, koffie, thee, melk(producten), soep, bouillon of sap. In het begin kan het lastig zijn om veel te drinken, omdat je misschien niet altijd dorst hebt. Schrijf een paar dagen op wat je drinkt zodat je snel kunt zien hoeveel je al op hebt. Probeer te drinken op verschillende momenten van de dag.
Supplementen met vezels
Er zijn speciale supplementen met vezels te koop die kunnen helpen. Gebruik ze alleen in overleg met je arts of oncologiediëtist, want bij verkeerd gebruik kun je last krijgen van verstopping. Bij het slikken van zo’n supplement moet je altijd veel drinken.
Kom in beweging
Lichaamsbeweging is goed voor de conditie maar ook voor de darmen. Probeer iedere week minimaal 2,5 uur flink te bewegen, zoals fietsen, stevig wandelen of zwemmen. Daarnaast is het goed om spierversterkende oefeningen te doen.
Kauw goed en eet rustig
Als je tijdens het eten en drinken lucht inslikt, kan er gas in je darmen komen. Gas in de darmen is normaal, maar kan bij een stoma vervelend zijn. Door rustig te eten slik je minder lucht in en is er minder kans op extra gasvorming. Ook is het beter om niet te praten tijdens het eten en niet door een rietje te drinken.
Let op met bepaalde producten
Er zijn producten die extra gasvorming kunnen veroorzaken zoals peulvruchten, koolsoorten, spruiten, paprika, uien, knoflook, prei, dranken met prik en bier. Niet iedereen heeft hier last van. Je kunt daarom het beste zelf testen of je last hebt van bepaalde producten. Eet of drink dit product dan niet meer.
Kleur en geur van je ontlasting
Eten heeft invloed op de kleur van je ontlasting. Zo kleurt spinazie de ontlasting donker, bieten de ontlasting rood en geven ijzersupplementen de ontlasting een zwarte kleur.
Ook kan je ontlasting een sterke geur krijgen door bepaald eten. Dit kan voorkomen bij peulvruchten, koolsoorten, eieren, uien, knoflook, prei en vis. Je kunt het beste zelf uitproberen of dit ook bij jou het geval is en of je het vervelend vindt.
Last van verstopping bij een colostoma?
Als je last hebt van verstopping (ook wel obstipatie genoemd), kunnen deze tips helpen.
Meer lezen over een colostoma
Voedingsadviezen bij een ileostoma? Kijk hier.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in oktober 2023.
- Ten Have, H. et al(2022). Handboek Voeding bij Kanker. (3e editie) Utrecht, De Tijdstroom.
Een samenwerking tussen