Voedingstips bij vermoeidheid - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voedingstips bij vermoeidheid


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Vermoeidheid bij kanker komt vaak voor. Het is een hevige, intense vermoeidheid die anders is dan de vermoeidheid die gezonde personen ervaren na fysieke of mentale inspanning.

Vermoeidheid bij kanker

De vermoeidheid bij kanker kan iemand plotseling overvallen en komt niet alleen door inspanning. Rust of slaap heeft weinig of geen invloed op deze vermoeidheid.

Het terugkrijgen van voldoende energie kan lang duren, maar er zijn tips die je kunnen helpen bij vermoeidheidsklachten. Voeding, beweging en ook mentale ondersteuning zijn hierbij belangrijk.

Wat kan ernstige vermoeidheid veroorzaken?

Ernstige vermoeidheid kan komen door:

  • Kanker zelf
  • De behandelingen (operatie, bestraling, chemotherapie, immunotherapie)
  • Problemen met eten en drinken
  • Te weinig rode bloedcellen (bloedarmoede)
  • Andere klachten zoals pijn en kortademigheid
  • Bijwerkingen van medicijnen
  • Slaapproblemen
  • Spanning en depressie

Wat kan ik doen tegen vermoeidheid bij kanker?

Kom in beweging

Misschien ben je zo moe dat je er niet aan moet denken om te gaan bewegen. Voldoende rust is nodig voor een goed herstel, maar alleen rust lost je vermoeidheidsklachten niet op.


Regelmatig bewegen is belangrijk voor je herstel en het verminderen van je vermoeidheid. Door beweging en vooral door speciale training van je spieren bouw je je conditie weer op, versterk je je spieren en kan de vermoeidheid afnemen.


Probeer zo actief mogelijk te zijn. Kijk wat voor jou haalbaar is en wat je een fijne manier van bewegen vindt. Nog een voordeel van lichaamsbeweging is dat het je eetlust verbetert. Lees meer over beweging bij kanker.


Een oncologiefysiotherapeut kan je adviseren over geschikte oefeningen om je conditie weer op te bouwen en je hierbij persoonlijk of in een groepsprogramma begeleiden.


Op dit moment wordt veel onderzoek gedaan naar trainingsprogramma’s voor en tijdens de behandeling. In sommige ziekenhuizen is een trainingsprogramma al standaard onderdeel van de zorg.

Eet en drink goed

Om je lichamelijke kracht te behouden of te verbeteren is het ook belangrijk dat je voldoende en goed eet. Zo krijg je alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

  • Om spieren op te bouwen heb je voldoende eiwit nodig. Zuivel, ei, vlees, vis, noten en sojaproducten bevatten veel eiwitten. Lees hier meer over eiwitten.
  • Als je te weinig drinkt kun je je ook moe voelen. Drink daarom voldoende vocht (minimaal 1,5 liter per dag).
  • Wanneer je een tijdje minder goed hebt kunnen eten, kun je tekorten hebben aan bepaalde voedingstoffen. Een voedingssupplement kan dan helpen. Bespreek dit altijd met je oncologiediëtist of je behandelend arts. Supplementen kunnen ook nadelen hebben voor je gezondheid.

Vraag om hulp

Als je door vermoeidheid afvalt, kan je een tekort krijgen aan voedingsstoffen. Het is dan belangrijk om persoonlijk advies te krijgen over je voeding. Vraag je behandelaar in dat geval voor een verwijzing naar een oncologiediëtist.

Tips om goed te eten bij vermoeidheid

Vermoeidheid komt vaak in pieken en dalen. Op een moment dat je je heel erg moe voelt, kan het veel moeite kosten om zelf te koken en te eten. Het is daarom goed om te eten op momenten dat je je minder moe voelt. Lees hier onze tips bij boodschappen doen en maaltijden bereiden.


Een samenwerking tussen