Door de behandeling van kanker kunnen je conditie en spierkracht zijn verminderd. Misschien voel je je snel moe of futloos. Toch kan regelmatig bewegen je helpen om je fitter te voelen en je kracht en beweeglijkheid terug te krijgen.
Kom in beweging. Bewegen en sporten na de behandeling van kanker heeft veel voordelen voor je herstel.
Voor bovenstaande voordelen is er veel bewijs. Onderzoek laat zien dat er mogelijk nog meer voordelen zijn. Het bewijs hiervoor is echter minder sterk:
Het wordt aangeraden om te voldoen aan de algemene Nederlandse Beweegrichtlijnen. Deze richtlijn bestaat uit de volgende adviezen:
Start rustig en verdeel activiteiten over de dag: één wandeling van 30 minuten is gelijk aan 3 wandelingen van 10 minuten.
Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijkse activiteiten. Doe bijvoorbeeld elke dag mee met een beweegprogramma op tv, via een website of via een app op je telefoon of tablet.
Kies voor activiteiten die eenvoudig in je dagschema passen. Doe bijvoorbeeld je dagelijkse boodschappen te voet of met de fiets, neem de trap in plaats van de lift, of stap een halte eerder uit de tram of bus en loop het laatste stuk.
Probeer minder lang achter elkaar te zitten.
Doe een sport of activiteit die je leuk vindt, zoals dansen, wandelen of fietsen.
Werk samen aan herstel en het verbeteren van je conditie door je aan te sluiten bij een groep mensen die ook herstellen van kanker.
Wissel activiteiten af met rust.
Je haalt meestal het meeste voordeel uit bewegen wanneer je dat doet onder begeleiding van een fysiotherapeut of trainer. Wil je weten welke vorm van begeleiding het beste bij jou past? Binnenkort plaatsen we hier een handige tool waarmee je kunt zien welke beweegprofessional het best bij je past. Houd deze pagina in de gaten.
Door kanker of de behandeling kun je last krijgen van minder spierkracht en uithoudingsvermogen. Hierdoor kan het voor je moeilijk zijn om voldoende te bewegen. Probeer in dat geval om te voorkomen dat je te lang stilzit. Bouw het bewegen langzaam op.
Een (oncologie)fysiotherapeut kan je adviseren, ondersteunen en motiveren om toe te werken naar het beweegniveau dat het beste bij jou past.
Tijdens de behandeling van kanker kun je merken dat je op sommige momenten meer energie hebt dan op andere momenten. Hierdoor zal bewegen soms makkelijker lukken en soms meer moeite kosten. Luister goed naar je lichaam en neem op tijd een pauze wanneer je bijvoorbeeld duizelig of kortademig wordt.
In sommige gevallen kan kanker of de behandeling ervoor zorgen dat je extra moet opletten tijdens het bewegen. Het is bijvoorbeeld beter om botten waarin de kanker is uitgezaaid niet zwaar te belasten. Natuurlijk is het ook dan belangrijk om te (blijven) bewegen. Begeleiding door een oncologiefysiotherapeut is daarbij wenselijk.
Door sommige behandelingen krijg je meer kans op hart- en vaatziekten. Dat kan een risico zijn bij grote inspanning. Als je je zorgen maakt, kun je met je arts overleggen of bewegen voor jou veilig is.
Binnenkort plaatsen we hier beweegrichtlijnen gericht op verschillende klachten die je kan hebben na de behandeling van kanker. Meld je aan voor onze nieuwsbrief Over leven met kanker om bericht te krijgen zodra de beweegrichtlijnen er zijn.
Hoe kan ik mezelf motiveren om (meer) te gaan bewegen?
Is begeleiding bij bewegen altijd nodig?
Worden de kosten van een begeleid beweegprogramma vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Hoe weet ik hoe zwaar ik kan trainen?
Mag ik met een stoma krachttraining doen?
Kan ik sporten als ik botontkalking (osteoporose) heb?
Welke invloed heeft een operatie op mijn lichamelijk functioneren?
Welke invloed heeft chemotherapie op mijn lichamelijk functioneren?
Welke invloed heeft bestraling op mijn lichamelijk functioneren?
Welke invloed heeft anti-hormonale therapie op mijn lichamelijk functioneren?
Welke invloed heeft doelgerichte therapie op mijn lichamelijk functioneren?
Alle vragen over voeding en bewegen na kanker