Hoe kan ik met smaakproblemen omgaan?
                                            

Door kanker of de behandeling kan je smaak veranderen. Eten en drinken die je vroeger heerlijk vond, kunnen plotseling niet meer smaken.
Ook kan de smaak wisselen per dag. Soms kan je smaak (tijdelijk) helemaal weg zijn. Lees hier wat je zelf kunt doen.
Ons advies
- Probeer of smaaksturing kan helpen. Informeer in het ziekenhuis waar je behandeld wordt of ze adviezen over smaaksturing geven.
- Je kunt een persoonlijk advies krijgen van een oncologiediëtist. Zoek een oncologiediëtist bij je in de buurt.
- Hieronder vind je een handig stappenplan waarmee je zelf thuis met smaaksturing aan de slag kunt.
Stappenplan voor smaaksturing thuis
Ontdek met onderstaande stappen wat nu je voorkeuren in smaak, geur en structuur zijn. Dan zie je ook wat je kunt doen om je eten daarbij te laten aansluiten. Klik op de tekst die bij jouw situatie past.
Hieronder zie je tips die anders kunnen zijn dan onze algemene aanbevelingen voor gezonde voeding. Tijdens kanker kan het soms nodig zijn om tijdelijk anders te eten, om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan. 
Na behandeling is het weer belangrijk om je te houden aan onze aanbevelingen voor gezonde voeding. Een oncologiediëtist kan je helpen bij vragen of twijfels.
Ik proef minder of niks
					
				Ik heb minder of geen smaak en/of ik ruik weinig			
		
		
			
| Voeg sterke of frisse smaak toe aan je eten: | 
AzijnBleekselderijBosuitjeCitroenChutneyGekonfijte gemberKnolselderijLimoenMosterdPaprikaPastinaakPiccalillyPikante sauzen, zoals chilisaus en sambalPikant gekruid eten, zoals pittig gekruide worst (salami, chorizo)TomaatUiVenkelVers fruitVruchtencompôteWasabiYoghurtZoetzure augurkjes en uitjes | 
| Voeg iets krokants aan je eten toe: | 
CroutonsGehakte nootjesStukjes komkommer | 
| Gebruik verse kruiden of specerijen met een sterke smaak: | 
BasilicumCayennepeperChilipeperCitroenmelisseDilleDragonGemberKaneelKardemomKerrieKnoflookKorianderKruidnagelLaurierMuntNootmuskaatRozemarijnSelderijSteranijsTijmVerse peperWitte peper | 
| Probeer iets nieuws: | 
Bakken of grillen (in plaats van koken) geeft meer smaakPicallily of chutney bij de hutspotToetjes, ontbijtgranen en pap met kaneel, kardemom, speculaaskruiden of nootmuskaatCranberrycompote, appelmoes of perzik bij de maaltijdVlees(vervangers) marineren in bijv. vruchtensap met azijn of ketjapGroenten grillen met verse kruiden | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten, vooral recepten voor pittige en zure gerechten. | 
		
 
		
 
Alles smaakt anders
					
				Ik heb een voorkeur voor zoet			
		
		
			
| Voeg zoete smaken toe aan je eten: | 
(Basterd)suiker, bruine suiker, jam, honing, stroop of siroop (allerlei soorten), vruchtensiroopMelk- of roomsaus of boter bij groenteVers fruit, gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, appel)Vruchtencompôte, zoals van appel, peer, of cranberryChutney, zoete ketjap, gembersiroop, zoete satésaus | 
| Gebruik verse kruiden of specerijen: | 
BasilicumDilleKardemomKomijn | 
| Probeer ook: | 
Geweld gedroogd fruit (tutti fruti)PompoenRode paprikaUiWortelZoete aardappelZoete dranken met koolzuurStamppot met zoete aardappelStoofpeertjes of appelmoes bij de maaltijd | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten, vooral voor zoete gerechten. | 
		
 
		
					
				Ik heb een voorkeur voor zuur			
		
		
			
| Voeg zure smaken toe aan je eten: | 
Atjar tjampoerAzijnAugurkjesCitroen, citroensap of -raspCrème fraîche, zure room, yoghurtDressing met azijnMosterdKappertjesLimoenPicallilyTomaatTomatenketchupZilveruitjes | 
| Gebruik verse kruiden: | 
CitroenmelisseDillePeterselie | 
| Probeer ook: | 
AndijvieBessenHamOude kaasPosteleinRauwkostRolmopsTomaatZuurkoolZure dranken, zoals karnemelk, citroenlimonade, bitterlemonZure haring | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld limoenrijst met gepocheerde kip. | 
		
 
		
					
				Ik heb een voorkeur voor zout			
		
		
			
| Voeg zoute smaken toe aan je eten: | 
AnsjovisGezouten of gerookte vis, kip of vleesLamsoorMosterd(Oude) kaasSardientjesZeekraal(Zee)zoutZoute ketjapZoute haring | 
| Gebruik verse kruiden en specerijen: | 
PeterselieBieslookKardemom | 
| Probeer ook: | 
MaaltijdsoepStamppotSalade met gerookte kip of vis | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld zalm met quinoa en paksoi. | 
		
 
		
					
				Ik heb een voorkeur voor bitter			
		
		
			
| Voeg bittere smaken toe aan je eten: | 
AugurkjesCrème fraîcheDressing met azijnKappertjesLente-uiMarmeladeMosterdOlijvenOude kaasRauwe hamSchimmelkaasZilveruitjes(Plantaardige) yoghurt | 
| Gebruik verse kruiden en specerijen: | 
BasilicumBladselderijDilleGroene kruidenKomijn(Verse) korianderKurkumaLaos kruidLaurier | 
| Probeer ook: | 
AndijvieBitter lemonDranken met koolzuurKoffiePaksoiPaprikaRabarberRucolaSpinazieTonicWitlof | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld burger met avocado. | 
		
 
		
					
				Ik heb een voorkeur voor umami			
		
		
			
| Voeg hartige smaken toe aan je eten: | 
Balsamico azijnBoterBouillon,Gedroogde uitjesGember (vers, siroop of pasta)Oude kaasParmezaanse kaasPijnboompittenRode uiSardientjesSpekTomatenketchupVissausZoete tomaat | 
| Gebruik verse kruiden en specerijen: | 
BasilicumDilleGemberKardemomKorianderPeterselieTrassi | 
| Probeer ook: | Bami of nasi | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld stoofschotel met kippendijen. | 
		
 
		
 
Ik proef of ruik te veel
					
				Ik heb een te sterke smaak			
		
		
			
| Gebruik neutrale smaken: | 
AardappelpureeBereid sterker smakende groenten in melksausEiFruit, vers of fruitmoesHoningNeutrale (plantaardige) zuivelproducten: melk, room, pap, jonge kaas, smeerkaasNeutrale graanproducten: brood, beschuit, rijst, pastaSaladesWorteltjes, doperwtjes | 
| Let op de temperatuur van je eten: | Warme gerechten zijn sterker van smaak dan koude gerechten. Probeer uit bij welke temperatuur eten het beste smaakt. | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld soep met ertwen en courgette. | 
		
 
		
					
				Ik kan sterke geuren van eten niet verdragen			
		
		
			
| Let op de temperatuur van je eten: | 
Koud eten ruikt minder sterk.Eet je gerechten niet warm maar lauwwarm of op kamertemperatuur.Kies voor koude gerechten en dranken. | 
| Probeer ook: | 
Een ijsjeEen smoothie van groenten en fruitKoude soepEen maaltijd- of pastasalade | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld groentesalade met avocado. | 
		
 
		
 
Het eten smaakt vies
					
				Alles heeft een metaalsmaak			
		
		
			
| Voeg smaken toe aan je eten: |  | 
| Gebruik verse kruiden en specerijen: | 
BasilicumKaneelOreganoPeperTijm | 
| Probeer ook: | 
Koude gerechtenEen vieze smaak kan ook het gevolg zijn van een droge mondGoede mondverzorging, extra spoelen en drinken voor het eten om die smaak weg te spoelen kan soms helpenGebruik geen bestek van metaal | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. | 
		
 
		
					
				Het eten smaakt bitter of naar karton			
		
		
			
| Voeg frisse, zure en fruitsmaken toe aan je eten: | 
Friszure smaken, zoals augurkjes, vers fruit, yoghurt, zilveruitjesFruitsmaken, zoals cranberrycompôte, appelmoes, perzikSterke smaken, zoals basilicum, citroen, pepermunt, zoetzure sauzenHartige smaken zoals ansjovis, mosterd, zout kunnen ook helpen | 
| Voor het wegnemen van een bittere smaak helpen vaak: | 
KnoflookKorianderRoomSpekWaterkers | 
| Probeer ook: | 
Citroen of komkommer toevoegen aan waterSalade van haring en bietVlees(vervangers)* combineren met iets friszoets, zoals compôte van cranberry, appelmoes of perzik, of marineren in bijvoorbeeld vruchtensap met azijnYoghurt met fruitEen vieze smaak kan ook liggen aan een droge mondGoede mondverzorging, extra spoelen en drinken voor het eten om die smaak weg te spoelen kan soms helpen | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld quinoasalade met bietjes. | 
		
 
		
 
Experimenteer met mondgevoel
					
				Ik wil mijn eten krokanter maken			
		
		
			
| Voeg structuur toe aan je eten: | 
Gedroogde uitjesKrokant eten zoals geroosterd brood of crackers, of iets met een korstje zoals gepaneerd vlees, vis, kaas, ovenschotel met korstjeNoten, geroosterde pitten en zadenMuesliRauwkost, zoals komkommer | 
| Gebruik verse kruiden: | 
CitroenmelisseDillePeterselie | 
| Probeer ook: | 
Doe extra croutons of komkommerblokjes in de soep, saus of op de maaltijdStrooi gehakte nootjes over een toetje | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. | 
		
 
		
					
				Ik wil zacht of smeuïg eten			
		
		
			
| Voeg toe aan je eten: | 
Boter, room, crème fraîcheKoude sauzen, zoals mayonaise, of andere kant-en-klare sausMelk, pap, vla of yoghurt, room, boterWarme sauzen, jus | 
| Probeer ook: | 
Gebruik extra jus of sausVoeg mayonaise toe aan de warme maaltijd | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten, vooral recepten voor zachte voeding. | 
		
 
		
 
Algemene tips
					
				Ik heb last van een droge mond			
		
		
			
| Voeg vocht toe aan je eten, of producten die je eten smeuïger maken: | 
Boter, room, crème fraîche of mayonaiseLimoen, citroen (niet geschikt bij pijnlijke mond)Friszure producten, zoals appel, tomaat, augurk of uitjes (kies bij een pijnlijke mond liever voor komkommer en stukjes paprika)Melk, pap, vla of yoghurt, room, boterSauzen, zoals melksaus of kant-en-klare koude sauzenRagoût of soep | 
| Probeer ook: | 
Dranken zoals water, thee, citroenlimonade, melk, karnemelkSoepen en gerechten waar veel vocht aan is toegevoegdNeem ook eens een maaltijdsoepVoeg extra vocht toe aan gerechten, bijv. extra melk door de stamppotVoeg vet toe, zoals room of boter | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld vissoep. | 
		
 
		
					
				Maak het eten aantrekkelijker			
		
		
			
| Gebruik kleur: | 
Gebruik verschillende kleuren in een maaltijdDien het eten aantrekkelijk op (het oog wil ook wat) | 
| Aan de slag met recepten: | Probeer onze speciale recepten. Bijvoorbeeld de kleurrijke Buddha Bowl. | 
		
 
		
 
Onderzoek naar smaakverandering bij kanker
Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar smaakverandering bij kanker. Gelukkig is er steeds meer aandacht hiervoor. In de praktijk kijken experts welke adviezen de smaak kunnen verbeteren.
Over smaak en smaaksturing
					
				Hoe werkt mijn smaak?			
		
		
			
Op je tong, aan de binnenkant van je mond en in je keel zitten smaakknoppen. Hiermee proeven we de smaken zoet, zuur, zout, bitter en umami (ook wel hartig genoemd). Smaak wordt ook deels bepaald door de geur van eten.
De structuur en de temperatuur van je eten en drinken en het gevoel dat dit geeft in je mond spelen ook een rol bij de ervaring van smaak. Zo kan eten in je mond een stroef of droog gevoel geven of juist een vettig gevoel. Krokant of pittig eten maakt dat je beter gaat kauwen, zorgt voor aanmaak van speeksel en prikkelt de smaak.
Daarnaast speelt de bereidingswijze van eten een rol bij hoe je smaak beleeft, net als de omgeving waarin je eet.
		
 
		
					
				Wat is smaaksturing?			
		
		
			
Een nieuwe ontwikkeling is het aanpassen van eten op veranderingen in smaak. Dit wordt ook wel smaaksturing genoemd.
Koks, voedingsassistenten, diëtisten en verpleegkundigen werken hierin samen. Zij ontwikkelen nieuwe methoden en materialen, zoals folders, recepten en kookworkshops, om mensen met smaakveranderingen door kanker(behandeling) zo goed mogelijk te helpen.
		
 
		
					
				Smaaksturing in ziekenhuizen			
		
		
			
In een aantal ziekenhuizen lopen onderzoeken waarbij al vormen van smaaksturing worden toegepast. Hierbij wordt mensen gevraagd wat hun klachten zijn wat betreft smaak, wanneer de klachten zijn ontstaan en wat de aard van de klachten is.
Daarnaast wordt in sommige ziekenhuizen een smaaktest aangeboden, waarbij door het proeven van verschillende smaken wordt gekeken wat de smaakvoorkeuren zijn. Ook de reuk kan worden getest met behulp van geursticks.
De uitslag van de test laat zien welke voorkeuren voor smaak en geur iemand heeft.  Soms wordt de uitslag meegegeven in de vorm van een ‘smaakpaspoort’ met daarbij tips en recepten die aansluiten bij de smaakvoorkeuren om thuis mee aan de slag te gaan.
In de ziekenhuizen die met smaaksturing zijn gestart wordt bij het eten rekening gehouden met je smaakvoorkeuren. Dit kan gedaan worden met speciale toevoegingen of aanpassingen aan het eten zelf. De ervaringen met smaaksturing zijn nog wisselend. Dit werkt niet voor iedereen.
		
 
		
					
				Zelf met smaaksturing aan de slag			
		
		
			
Er zijn verschillende smaakveranderingen waar je bij kanker last van kan krijgen:
- Niets of weinig proeven of ruiken
- Het eten smaakt anders
- Het eten voelt anders in je mond
- Afkeer van eten en geuren
Wanneer je weet wat je (nieuwe) voorkeuren in smaak, geur en temperatuur zijn, en hoe iets voelt in de mond, kun je hier rekening mee houden bij de keuze en bereiding van je eten. Dit kan helpen om te gaan met smaakveranderingen. Gebruik het bovenstaande stappenplan om tips te vinden die je kunnen helpen.
		
 
		
 
Recepten en informatie
Onze speciale recepten bij kanker
Smaaksturing bij het Antonius ziekenhuis in Sneek en Emmeloord
Patiëntenvereniging Hoofd-Hals (PVHH)
 Lees meer over smaak en smaakverandering
Is het normaal dat de smaak verandert?
Hoelang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?
Voedingstips bij smaak- en reukverandering
					
				Bronnen			
		
		
			
Dit artikel is bijgewerkt in oktober 2023.
Met dank aan alle zorgverleners en onderzoekers die hun praktijkadviezen en ervaringen met ons hebben gedeeld als basis voor dit artikel.
		
 
		
 
              
Een samenwerking tussen