Vergroot te veel zout de kans op maagkanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Vergroot te veel zout de kans op maagkanker?

Gemiddeld krijgt 80% van de Nederlanders meer zout binnen dan de maximale dagelijkse hoeveelheid. Maar vergroot je hiermee de kans op maagkanker?

zout

Onderzoek naar zout en kanker

Uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat te veel zout de kans op maagkanker kan vergroten. Dit wordt met name gezien in landen waar eten geconserveerd wordt met zout, zoals in Azië. Daarnaast kan te veel zout leiden tot een hoge bloeddruk en is het slecht voor je hart en nieren.

Maximaal mogen we per dag 6 gram zout binnenkrijgen, maar we hebben slechts 1 gram zout per dag nodig. Maar de meeste mensen eten veel meer zout dan 6 gram per dag.

Per dag mogen we maximaal 6 gram zout binnenkrijgen.

Waar zit zout in?

Zout zit vooral in bewerkte producten zoals in chips, soepen, sauzen en kant-en-klare maaltijden. Maar ook in brood en koekjes. Op de meeste voedingsetiketten staat de hoeveelheid natrium in plaats van de hoeveelheid zout. Als je wilt weten hoeveel zout er in een product zit, vermenigvuldig dan de hoeveelheid natrium met 2,5. Producten met een zeer laag zoutgehalte bevatten minder dan 0,3 gram zout per 100 gram.

Verruil zout voor gezondere smaakmakers. Lees onze tips om minder zout te eten.

Stelling: te veel zout binnenkrijgen vergroot de kans op maagkanker