Eet gezond - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Eet gezond

Wat je iedere dag eet heeft invloed op je kans op kanker. Gezonde voeding maakt de kans op kanker kleiner.

Voeding en kanker

Je moet eten en drinken. Je hebt voeding nodig om te leven, maar ook om gezond te leven. Gezonde voeding is heel belangrijk voor minder kans op kanker en andere ziekten. Maar wat is (on)gezond?

Wat is gezonde voeding?

Kies bij al je maaltijden vooral voor plantaardige voeding. Wat is plantaardig? Volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten en zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Hoe beschermt gezonde voeding tegen kanker?

Gezonde voeding kan door verschillende redenen helpen je kans op kanker kleiner te maken.

Onderzoek laat ook zien dat wie weinig groente en fruit eet, meer kans heeft op kanker.


Aanbeveling 3 van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Maak volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.

Icoon voor gezonde voeding

 

 


Hoeveel moet ik er van eten?

  • Voedingsvezels: eet minimaal 30 gram elke dag. In 1 snee volkorenbrood, bijvoorbeeld, zit ongeveer 2,3 gram vezels. In 200 gram volkorenpasta zit ongeveer 8,4 gram vezels.
  • Groente en fruit: eet minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit elke dag.
  • Peulvruchten: eet peulvruchten elke week.

Tips om gezonder te eten

  • Vul bij elke maaltijd minimaal tweederde van je bord met plantaardige producten.
  • Vervang vlees in een gerecht eens door peulvruchten zoals linzen, kikkererwten of kidneybonen.
  • Kies voor groente en fruit uit verschillende kleurgroepen. Zo zorg je makkelijk voor variatie in wat je eet.
  • Doe plakjes banaan en bessen door je ontbijtgranen.
  • Snack met groente en fruit zoals snoepkomkommers, cherrytomaten, druiven, aardbeien en frambozen.
  • Vervang al je witte graanproducten door de volkorenvariant en zilvervliesrijst.
  • Eet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.