Geef borstvoeding - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Geef borstvoeding

Borstvoeding is gezond en verkleint de kans op kanker van zowel de moeder als het kind (op latere leeftijd).

Borstvoeding en kanker

Als je net moeder bent geworden, of binnenkort moeder zult worden, is het goed je baby borstvoeding te geven. Probeer dit langere tijd vol te houden; in ieder geval zes maanden.

Borstvoeding geven verlaagt de kans op borstkanker. Kinderen die borstvoeding hebben gehad, hebben minder kans op overgewicht en kanker op latere leeftijd.

Hoe kan het geven van borstvoeding de kans op kanker bij de moeder verkleinen?

Hoe kan borstvoeding de kans op kanker bij het kind verkleinen?


Aanbeveling 9 van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk. Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind.

Icoon voor borstvoeding

 


Hoe lang moet ik borstvoeding geven?

Het best is om minimaal zes maanden alleen borstvoeding te geven. Hoe langer en hoe vaker je borstvoeding geeft (bijvoorbeeld bij meerdere kinderen) hoe meer je je kans op borstkanker verkleint. Na zes maanden borstvoeding geven, kun je beginnen met bijvoeding zoals groente, fruit en brood.

De kans op een voedselallergie verkleinen

Volgens de Jeugdgezondheidszorg kun je starten met bijvoeding als je kindje tussen de vier en zes maanden oud is. Dit zou de kans op een voedselallergie kunnen verkleinen. Deze bijvoeding is voor de zes maanden niet ter vervanging van de borstvoeding. Lees meer hierover op de website van het Voedingscentrum.

Tips bij het geven van borstvoeding

  • Schakel de hulp van een lactatiekundige in wanneer je tegen problemen aanloopt bij het geven van borstvoeding. Geef het niet gelijk op als het moeilijk gaat!
  • Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk om ervoor te zorgen dat naast je baby jijzelf ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Drink wat meer dan gewoonlijk, omdat je door het geven van borstvoeding meer vocht verliest. Water, melk, ongezoete thee en andere dranken zonder suiker zijn gezonde opties.

Meer informatie over borstvoeding?

Kijk hier:

Kenniscentrum borstvoeding

La Leche League