Geef borstvoeding
Borstvoeding is gezond en verkleint de kans op kanker van zowel de moeder als het kind (op latere leeftijd).
Borstvoeding en kanker
Als je net moeder bent geworden, of binnenkort moeder zult worden, is het goed je baby borstvoeding te geven. Probeer dit langere tijd vol te houden; in ieder geval zes maanden.
Borstvoeding geven verlaagt de kans op borstkanker. Kinderen die borstvoeding hebben gehad, hebben minder kans op overgewicht en kanker op latere leeftijd.
Hoe kan het geven van borstvoeding de kans op kanker bij de moeder verkleinen?
Invloed op hormonen
Het geven van borstvoeding heeft invloed op hormonen die invloed hebben op de kans op borstkanker.
Beschadigd DNA gaat weg
Na het voeden voert je lichaam de cellen in de borst af waarvan het DNA mogelijk beschadigd is. Dit verkleint de kans dat er in de toekomst borstkanker kan ontstaan.
Hoe kan borstvoeding de kans op kanker bij het kind verkleinen?
Gezond gewicht door borstvoeding
Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben vaak een gezond gewicht. Kinderen met een gezond gewicht groeien meestal op tot volwassenen met een gezond gewicht. Een gezond gewicht verkleint de kans op kanker.
Aanbeveling 9 van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk. Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind.
Hoe lang moet ik borstvoeding geven?
Het best is om minimaal zes maanden alleen borstvoeding te geven. Hoe langer en hoe vaker je borstvoeding geeft (bijvoorbeeld bij meerdere kinderen) hoe meer je je kans op borstkanker verkleint. Na zes maanden borstvoeding geven, kun je beginnen met bijvoeding zoals groente, fruit en brood.
De kans op een voedselallergie verkleinen
Volgens de Jeugdgezondheidszorg kun je starten met bijvoeding als je kindje tussen de vier en zes maanden oud is. Dit zou de kans op een voedselallergie kunnen verkleinen. Deze bijvoeding is voor de zes maanden niet ter vervanging van de borstvoeding. Lees meer hierover op de website van het Voedingscentrum.
Tips bij het geven van borstvoeding
- Schakel de hulp van een lactatiekundige in wanneer je tegen problemen aanloopt bij het geven van borstvoeding. Geef het niet gelijk op als het moeilijk gaat!
- Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk om ervoor te zorgen dat naast je baby jijzelf ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
- Drink wat meer dan gewoonlijk, omdat je door het geven van borstvoeding meer vocht verliest. Water, melk, ongezoete thee en andere dranken zonder suiker zijn gezonde opties.
Meer informatie over borstvoeding?
Kijk hier:
Kenniscentrum borstvoeding
La Leche League