Eet weinig fastfood
Van fastfood en voorbewerkte voeding zoals friet, chips, koek en gebak kunnen we in gewicht aankomen. Overgewicht is een van de belangrijkste risico’s voor het krijgen van kanker.
Fastfood, voorbewerkte voeding en kanker
Als je vaak fastfood en voorbewerkte voeding eet, krijg je veel calorieën binnen. Dan heb je meer kans om in gewicht aan te komen. Overgewicht vergroot je kans op maar liefst 12 soorten kanker.
Aanbeveling 4 van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit. Het beperken van deze producten helpt je minder calorieën binnen te krijgen en je gewicht gezond te houden.
Wat is fastfood?
Fastfood is makkelijk verkrijgbare en voorbewerkte voeding waar veel calorieën in zitten. Vaak eten we het ook in grote porties. Voorbeelden zijn:
- hamburgers
- gefrituurde kip
- friet
- milkshakes
Snel is niet per se slecht
Er zijn veel andere soorten voeding, waaronder gezonde, die ook snel worden bereid. Wat ongezond is aan fastfood is niet de snelheid waarmee het wordt bereid, maar de hoeveelheid calorieën, suiker en vet die erin zit.
Wat is voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit?
Met voorbewerkt voedsel bedoelen we eten dat meestal in een fabriek is bewerkt. Zo veel zelfs dat dit eten niet meer te herkennen is van wat het was aan het begin. Dit soort eten heeft veel calorieën en weinig gezonde voedingsstoffen. Voorbeelden zijn:
- producten op basis van wit meel zoals wit brood, witte pasta en pizza
- cake, gebak en koek
- snoep
Vergroot vet de kans op kanker?
Vet op zich vergroot niet je kans op kanker. Niet direct. Wel kun je in gewicht aankomen als je te veel vet eet. Overgewicht vergroot wel je kans op kanker.
Hoe vaak mag ik fastfood eten?
Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
Tips om minder fastfood en voorbewerkte voeding te eten
- Eet volgens de Schijf van Vijf.
- Let op de hoeveelheid calorieën door de etiketten van voedingsmiddelen te lezen. Laat je niet misleiden door woorden zoals ‘light’, ‘minder vet’ of ‘minder suiker’. Bedenk dat deze producten toch calorierijk kunnen zijn.
- In kleine hoeveelheden zijn sommige calorierijke voedingsmiddelen goede bronnen van gezonde voedingsstoffen. Bijvoorbeeld noten, zaden en sommige soorten (plantaardige) olie.
- Eet vooral volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten zoals bonen.
- Kook zelf zoveel mogelijk met verse ingrediënten in plaats van te kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden.