Eet weinig fastfood - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Eet weinig fastfood

Van fastfood en voorbewerkte voeding zoals friet, chips, koek en gebak kunnen we in gewicht aankomen. Overgewicht is een van de belangrijkste risico’s voor het krijgen van kanker.

Fastfood, voorbewerkte voeding en kanker

Als je vaak fastfood en voorbewerkte voeding eet, krijg je veel calorieën binnen. Dan heb je meer kans om in gewicht aan te komen. Overgewicht vergroot je kans op maar liefst 12 soorten kanker.


Aanbeveling 4 van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit. Het beperken van deze producten helpt je minder calorieën binnen te krijgen en je gewicht gezond te houden.

Icoon voor frietzak

 


Vergroot vet de kans op kanker?

Vet op zich vergroot niet je kans op kanker. Niet direct. Wel kun je in gewicht aankomen als je te veel vet eet. Overgewicht vergroot wel je kans op kanker.

Hoe vaak mag ik fastfood eten?

Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.

Tips om minder fastfood en voorbewerkte voeding te eten

  • Eet volgens de Schijf van Vijf.
  • Let op de hoeveelheid calorieën door de etiketten van voedingsmiddelen te lezen. Laat je niet misleiden door woorden zoals ‘light’, ‘minder vet’ of ‘minder suiker’. Bedenk dat deze producten toch calorierijk kunnen zijn.
  • In kleine hoeveelheden zijn sommige calorierijke voedingsmiddelen goede bronnen van gezonde voedingsstoffen. Bijvoorbeeld noten, zaden en sommige soorten (plantaardige) olie.
  • Eet vooral volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten zoals bonen.
  • Kook zelf zoveel mogelijk met verse ingrediënten in plaats van te kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden.