Verminder je schermtijd - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Verminder je schermtijd

Wanneer we veel tijd achter een scherm doorbrengen, kunnen we zwaarder worden. Hoe zit dat?

Wat is schermtijd?

Schermtijd is tijd die we doorbrengen achter een scherm. Bijvoorbeeld televisiekijken, computeren en gamen. Ook het gebruik van onze mobiele telefoon.

Schermtijd en overgewicht

Wanneer we tijd doorbrengen achter een scherm, bewegen we weinig. We zijn dan nog minder actief dan wanneer we bijvoorbeeld zittend een gesprek voeren.

Wanneer we weinig bewegen, verbranden we weinig calorieën. Hierdoor kunnen we in gewicht aankomen.

Snacken

Schermtijd, zoals het kijken naar een tv-serie, hangt ook samen met snacken. Van ongezonde snacks en suikerrijke dranken kunnen we zwaarder worden.

Tijdens het televisiekijken en het surfen op internet krijgen we vaak reclame te zien voor ongezonde voeding. Vooral kinderen zijn gevoelig voor reclame. Door reclame worden we gestimuleerd om te kiezen voor ongezonde voeding, wat ervoor kan zorgen dat we last krijgen van overgewicht.

Schermtijd van kinderen, een grote zorg

Wetenschappelijk onderzoek laat met sterk bewijs zien dat schermtijd kan leiden tot gewichtstoename, overgewicht en obesitas bij volwassenen én kinderen.

In onderzoek naar kinderen is het bewijs nog sterker. Wat we leren op jonge leeftijd bepaalt in grote mate ons gedrag als volwassenen. Kinderen met overgewicht hebben later als volwassenen hier ook vaak last van. Leer kinderen daarom al vroeg om de tijd die ze achter een scherm besteden zoveel mogelijk te beperken.

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Ons advies is om schermtijd zoveel mogelijk te beperken en te onderbreken. Daarbij is het goed om elke dag minimaal een half uur matig intensief te bewegen. Meer bewegen is altijd beter. Lees waarom beweging zo belangrijk is voor je gezondheid.