Let op met supplementen - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Let op met supplementen

Neem geen voedingssupplement met als doel jezelf te beschermen tegen kanker. Door gezond en gevarieerd te eten bescherm je jezelf beter tegen kanker dan met voedingssupplementen.

Voedingssupplementen en kanker

Voedingssupplementen bevatten stoffen zoals vitaminen en mineralen. Deze zijn onder andere verkrijgbaar als tabletten, capsules, poeders, druppels of drankjes. Voedingssupplementen nemen is niet zonder risico’s.

Pas op met hoog gedoseerde supplementen. Dit zijn supplementen die veel meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof bevatten. Deze supplementen hebben een onvoorspelbare invloed op de kans op kanker.

Wat laat onderzoek naar voedingssupplementen en kanker zien?


Aanbeveling 8 van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gebruik geen voedingssupplementen ter preventie van kanker. Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.

Icoon voor pot vitamines

 


Heb ik een voedingssupplement nodig?

Gezonde voeding bevat voedingsstoffen die je nodig hebt, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je meestal alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Het is in de meeste gevallen dan niet nodig om voedingssupplementen te nemen.

Soms heb je wel een voedingssupplement nodig. De Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen mensen een voedingssupplement te nemen. Lees het advies over supplementen op de website van het Voedingscentrum.

Tips om alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen

  • Eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf.
  • Eet veel groente en fruit. Kies elke dag groente en fruit uit verschillende kleurgroepen.
  • Kies voor de volkoren variant van brood, rijst en pasta in plaats van de witte (geraffineerde) variant.
  • Eet niet elke dag hetzelfde. Houd een voedingsdagboek bij. Zo zie je beter wat je vaak eet en kun je meer letten op variatie.