Let op westers voedingspatroon - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Let op westers voedingspatroon

Een zogeheten ‘westers voedingspatroon’ bestaat uit veel suiker, vet, vlees en weinig groente en fruit. Het vergroot je kans op overgewicht.

Wat is een ‘westers voedingspatroon’?

Voorbeelden van eten dat deel uitmaakt van een westers voedingspatroon zijn: koek, snoep, gebak, vlees en fastfood als friet en hamburgers.

Westers voedingspatroon komt overal voor

Anders dan de naam laat denken, komt een westers voedingspatroon niet alleen voor in westerse (rijke) landen. In steeds meer delen van de wereld hebben mensen een westerse eet- en leefstijl. En lang niet alle mensen die in westerse landen wonen, eten en leven ongezond.

Meer calorieën

Door veel calorierijke voeding te eten of drinken krijg je meer energie binnen dan je verbruikt. Hierdoor kun je in gewicht aankomen. Lees meer over de energiebalans.

Vlees en kanker

Naast overgewicht kan het weten van te veel rood vlees en bewerkt vlees je kans op darmkanker vergroten. Lees waarom het belangrijk is om minder vlees te eten.

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kies vooral voor eten en drinken laag in calorieën maar veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels hebben. Bijvoorbeeld groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten. Lees meer over gezonde voeding.