Voedingsvezels zijn goed voor ons! Ze houden onze darmen gezond, helpen ons aan een gezond gewicht en kunnen de kans op darmkanker kleiner maken.
Vezels (ookwel voedingsvezels genoemd) zijn gezond. Vezels zijn ‘koolhydraten’ en worden niet verteerd in onze darmen. Je vindt vezels alleen in plantaardig eten, niet in eten zoals vlees of zuivel.
Voorbeelden van eten met veel vezels zijn:
Van eten met veel vezels krijgen we sneller en langer een vol gevoel. Omdat we minder snel weer honger krijgen, eten we minder. Dit helpt om de kans op overgewicht te verkleinen.
Onderzoek toont aan dat het eten van veel voedingsvezels de kans op darmkanker verkleint. Dit komt onder andere doordat vezels helpen onze spijsvertering te versnellen. Hierdoor blijft eten minder lang in onze darmen, met minder kans op beschadigingen van onze darmcellen.
In vezelrijk eten zoals volkorenproducten zitten er veel gezonde stoffen die de kans op kanker kunnen verkleinen.
Eet elke dag minimaal 30 gram vezels. Als voorbeeld: één snee volkorenbrood bevat ongeveer 2,3 gram vezels en in 200 gram gekookte volkorenpasta zit ongeveer 8,4 gram vezels.