Eet minder vlees
Voor minder kans op kanker is het beter om rood vlees met mate te eten. Eet liever zo min mogelijk bewerkt vlees.
Vlees en kanker
Je hebt meer kans op dikkedarmkanker wanneer je te veel rood en bewerkt vlees eet.
Wat is rood vlees?
Rood vlees is vlees van zoogdieren zoals runderen, varkens, geiten, lammeren of paarden. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer je het rauw in de winkel koopt.
Het gaat ook om vlees in alle vormen zoals gehakt, karbonades en hamburgers.
Wat is bewerkt vlees?
Bewerkt vlees is vlees dat is bewerkt door het te zouten, roken, drogen of fermenteren. Of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het doel hiervan is de smaak en houdbaarheid van het vlees te verbeteren.
Voorbeelden zijn: vleeswaren zoals ham, bacon, salami en bepaalde soorten worst zoals knakworst en rookworst.
Hamburgers en gehakt zijn bewerkt vlees wanneer ze zijn geconserveerd met zout of chemische toevoegingen. Denk aan hamburgers uit de diepvries.
Hoe kunnen rood en bewerkt vlees de kans op kanker vergroten?
Er zijn verschillende redenen hiervoor zoals:
Heemijzer
Onderzoekers denken dat heemijzer de wand van de dikke darm kan beschadigen. Heemijzer is de stof die vlees zijn rode kleur geeft. Hoe roder het vlees, hoe meer heemijzer erin zit.
Vlees bereiden op hoge temperaturen
Hoe je vlees bereid is ook belangrijk. Bij het frituren en barbecueën van vlees kan de temperatuur stijgen tot 200 – 400 °C. Zo kunnen er stoffen ontstaan die kanker veroorzaken.
Bewerking van vlees
Bij het maken van bewerkt vlees, zoals vleeswaren, kunnen er stoffen ontstaan die slecht zijn voor de cellen in ons lichaam.
Aanbeveling 5 van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Beperk het eten van rood en bewerkt vlees. Eet weinig rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet weinig of geen bewerkt vlees.
Hoeveel rood vlees kan ik veilig eten?
Rood vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en zink. Rood vlees past in kleine porties in een gezond voedingspatroon. Ons advies is om per week niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees te eten. Dat is het gewicht na het bereiden. Deze hoeveelheid is ongeveer hetzelfde als 3 porties.
Hoeveel bewerkt vlees kan ik veilig eten?
Er is geen veilige hoeveelheid bewerkt vlees. Je hebt bij elke hoeveelheid bewerkt vlees al meer kans op dikkedarmkanker. Ons advies is om weinig of liever geen bewerkt vlees te eten.
Tips om minder vlees te eten
- Eet regelmatig een maaltijd zonder rood vlees. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld kip, vis, ei, peulvruchten of een vegetarisch alternatief.
- Vervang (een deel van) het vlees in sauzen of stoofpotten door vis, bonen, linzen of champignons.
- Kies als hartig beleg op brood bijvoorbeeld voor kaas, vis, groente- of fruitspread of hummus. Zorg voor variatie door ook eens rauwkost zoals komkommer of tomaat op brood te eten.