Eet mediterraans - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Eet mediterraans

De traditionele mediterrane manier van eten is gezond. Het verkleint ook je kans op overgewicht. Wat is het precies? Lees het allemaal hier.

Wat is de mediterrane manier van eten?

Mensen uit landen rond de Middellandse Zee eten veel vers fruit, verse groenten, peulvruchten, noten en volkorenproducten. Omdat deze landen aan zee liggen, eten mensen daar ook veel vis.  Ze koken met olijfolie in plaats van boter.

In de mediterrane manier van eten is er minder plek voor rood vlees en zuivel, zoals in het westerse voedingspatroon.

Voordelen van de traditionele mediterrane manier van eten

  • Veel vezels
  • Gezonde (onverzadigde) vetten
  • Meer plantaardig eten zoals groente, fruit en peulvruchten

De gezonde mediterrane leefstijl

‘Genieten van het leven’ is de levensopvatting van mensen die wonen in het Middellandse Zeegebied. Ze hechten veel waarde aan het eten met vrienden en familie en nemen daar ruim de tijd voor.

Ook zijn ze door het klimaat vaker buiten en krijgen ze meer lichaamsbeweging. Voldoende beweging is belangrijk voor een gezond gewicht en minder kans op kanker. Lees waarom bewegen belangrijk is tegen kanker.

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Doe de mensen in het mediterrane gebied na. Kies vooral voor plantaardige voeding zoals groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten. Rood vlees is in kleine hoeveelheden ook gezond, maar vervang dit ook eens door vis. Lees meer over gezonde voeding en kanker.