Let op westers voedingspatroon

Een zogeheten 'westers voedingspatroon' bestaat uit veel suiker, vet, vlees en weinig groente en fruit. Het vergroot je kans op overgewicht.

De energiebalans

Eten volgens een westers voedingspatroon heeft een effect op je energiebalans. Door veel calorierijke voedingsmiddelen te eten, krijg je meer energie binnen dan je verbruikt. Hierdoor kun je in gewicht aankomen.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die deel uitmaken van een westers voedingspatroon zijn koek, snoep, gebak, vlees en fastfood als friet en hamburgers. Lees ook meer over onze aanbeveling over fastfood en voorbewerkt voedsel.

Naast overgewicht kan het eten van te veel rood vlees en het eten van bewerkt vlees je kans op darmkanker vergroten. Lees meer over rood en bewerkt vlees.

Wat kan ik doen?

Om je gewicht gezond te houden is het belangrijk dat de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt in balans is met de calorieën die je lichaam verbruikt. Je bent dan in energiebalans.

Eet zoveel mogelijk caloriearme voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Voorbeelden zijn groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten. Lees meer over gezonde voeding.

Westers voedingspatroon komt overal voor

Anders dan de naam doet suggereren, komt een westers voedingspatroon niet alleen voor in westerse (rijke) landen. Steeds meer mensen in lage- en middeninkomenslanden hebben een westerse eet- en leefstijl. En lang niet alle mensen die in westerse landen wonen, eten en leven ongezond!