Is kokosvet gezond?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt gezond is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Je hebt vast wel eens gehoord dat kokosvet goed voor je is. Op internet kun je van alles lezen over de veelbelovende effecten van kokosvet op je gezondheid. Ook wordt het in allerlei gerechten gebruikt als 'gezonde' vervanger van andere soorten vet, maar is kokosvet écht zo gezond of is het een fabel?

Meer weten over kokosvet

Kokosvet zit in het vruchtvlees van de kokosnoot. Wist je dat een kokosnoot geen noot is, maar een steenvrucht? Een kokosnoot bestaat uit verschillende lagen: kokosvezel, de schil, het vruchtvlees en kokosmelk of -water. Kokosvet wordt uit de kokosnoot gehaald door het vruchtvlees te persen.

Verzadigd vet in kokosvet

Kokosvet bestaat voor ongeveer 85% uit verzadigd vet. Verzadigd vet (= verkeerd) zit onder andere ook in roomboter, koek, snoep en gebak. Dit soort vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol in je bloed, waardoor je risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. 

Je kunt daarom producten met veel verzadigd vet beter vervangen door producten met veel onverzadigd vet (= oké). Dit soort vet zorgt namelijk voor een verlaging van het slechte LDL-cholesterol. Producten die veel onverzadigd vet bevatten zijn bijvoorbeeld noten, avocado en vloeibare bak- en braadproducten. 

Kokosvet of kokosolie?

Naast kokosvet zie je ook vaak het woord kokosolie voorbij komen. Kokosvet en kokosolie zijn eigenlijk hetzelfde, alleen is kokosvet de vaste variant en kokosolie de vloeibare variant. Bij temperaturen hoger dan 24 °C wordt kokosvet vloeibaar. Vandaar dat er bij ons vaak gesproken wordt over kokosvet en in warmere landen over kokosolie, maar de samenstelling is dus precies hetzelfde.

Kokosvet is gezond: FABEL

Bron:
Voedingscentrum


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier