Op internet kun je van alles lezen over de veelbelovende effecten van kokosvet op je gezondheid. Ook wordt het in allerlei gerechten gebruikt als ‘gezonde’ vervanger van andere soorten vet, maar is kokosvet écht zo gezond of is het een fabel?
Kokosvet zit in het vruchtvlees van de kokosnoot. Wist je dat een kokosnoot geen noot is, maar een steenvrucht? Een kokosnoot bestaat uit verschillende lagen: kokosvezel, de schil, het vruchtvlees en kokosmelk of -water. Kokosvet wordt uit de kokosnoot gehaald door het vruchtvlees te persen.
Naast kokosvet zie je ook vaak het woord kokosolie voorbij komen. Kokosvet en kokosolie zijn eigenlijk hetzelfde, alleen is kokosvet de vaste variant en kokosolie de vloeibare variant. Bij temperaturen hoger dan 24 °C wordt kokosvet vloeibaar. Vandaar dat er bij ons vaak gesproken wordt over kokosvet en in warmere landen over kokosolie, maar de samenstelling is dus precies hetzelfde.
Kokosvet bestaat voor ongeveer 85% uit verzadigd vet. Verzadigd vet zit onder andere ook in roomboter, koek, snoep en gebak. Dit soort vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol in je bloed, waardoor je risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot.
Je kunt producten met veel verzadigd vet beter vervangen door producten met veel onverzadigd vet. Dit soort vet zorgt namelijk voor een verlaging van het slechte LDL-cholesterol. Producten die veel onverzadigd vet bevatten zijn bijvoorbeeld noten, avocado en vloeibare bak- en braadproducten.
Bron: Voedingscentrum