Je ziet ze nu veel in de supermarkten en in de horeca: alcoholvrije, alcoholarme of 0.0% versies van alcoholische dranken. Maar zijn ze ook gezond(er)?
Drankjes zonder of met minder alcohol worden steeds populairder. Wel worden er vaak verschillende namen gebruikt op etiketten, zoals: alcoholvrij, alcoholarm, laag in alcohol, non-alcoholisch. Wat is precies het verschil?
In Nederland mag voor bieren de naam alcoholvrij alleen gebruikt worden bij bier met maximaal 0.1% alcohol. Bij alcoholvrije wijn is dit 0.5%.
In het buitenland kunnen de percentages alcohol in alcoholvrij bier hoger liggen, vaak is dit maximaal 0.5%.
Staat er alcoholarm op het etiket van bier dan mag het maximaal 1.2% alcohol bevatten.
Download onze mini-poster over alcoholvrije en -arme versies.
Alcoholvrije drankjes zoals alcoholvrij bier drinken we nog niet zo lang, dus het is nog niet goed onderzocht of het op de lange termijn gezonder is. In alcoholvrije dranken zit in ieder geval geen alcohol (ethanol), wat slecht is voor je gezondheid!
In alcohol zitten veel calorieën, wel 7 calorieën per gram. Het drinken van alcohol kan daarom makkelijk leiden tot overgewicht. Overgewicht vergroot de kans op veel soorten kanker. In alcoholvrij bier zitten al een stuk minder calorieën, maar wel meer dan in water, ongezoete thee of koffie. Drink 0.0% versies daarom niet te veel en te vaak.
Ben je zwanger of gebruik je medicijnen, dan kan je het beste kiezen voor 0.0%. Check dus goed of jouw drankje 0.0% alcohol bevat Je kan het op het etiket lezen of navragen bij de ober.