Heb je een kleinere kans op kanker door voedingssupplementen te slikken?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt waar is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Het slikken van voedingssupplementen helpt niet om kanker te voorkomen. Dit geldt voor alle hoeveelheden en alle soorten supplementen. Uit sommige onderzoeken is zelfs gebleken dat supplementen met een hoge dosis (ADH hoger dan 100%) zelfs de kans op kanker kunnen vergroten.

Met een gezonde voeding en leefstijl heb je een kleinere kans op kanker dan door voedingssupplementen te slikken. Ons advies is daarom: "Gebruik geen voedingssupplementen ter preventie van kanker. Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen."

De enige reden om supplementen te slikken is om een tekort aan te vullen of bij een verhoogde behoefte die niet uit de voeding kan worden gehaald.

Zo adviseert de Gezondheidsraad aan risicogroepen om bepaalde supplementen te gebruiken. Aanvulling van vitamine D wordt bijvoorbeeld geadviseerd voor kinderen tot 4 jaar, vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar, gesluierde vrouwen en zwangere vrouwen. Ook wordt vitamine B12 aangeraden voor mensen met een veganistische leefstijl.

Lees meer over onze aanbeveling Let op met supplementen.

Door voedingssupplementen heb je een kleinere kans op kanker: FABEL


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier