Verkleinen voedingssupplementen de kans op kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Verkleinen voedingssupplementen de kans op kanker?

Voedingssupplementen zoals vitaminen en mineralen zijn verkrijgbaar als tabletten, capsules of in vloeibare vorm. Hebben ze ook invloed op de kans op kanker?

supplementen

Voedingssupplementen en kanker

Het slikken van voedingssupplementen helpt niet om kanker te voorkomen. Dit geldt voor alle hoeveelheden en alle soorten supplementen. Uit sommige onderzoeken is zelfs gebleken dat supplementen met een hoge dosis (ADH hoger dan 100%) zelfs de kans op kanker kunnen vergroten.

Let op, supplementen met een hoge dosis (ADH hoger dan 100%) kunnen zelfs de kans op kanker vergroten.

Gezonde voeding

Met een gezonde voeding en leefstijl heb je een kleinere kans op kanker dan door voedingssupplementen te slikken. Ons advies is daarom om gezond te eten om de voedingsstoffen die je nodig hebt uit voeding te halen.

Tekort aan vitaminen

De enige reden om supplementen te slikken is om een tekort aan te vullen. Of wanneer je meer voedingsstoffen nodig hebt dan je uit voeding kan halen.

Zo adviseert de Gezondheidsraad aan risicogroepen om bepaalde supplementen te nemen. Aanvulling van vitamine D wordt bijvoorbeeld geadviseerd voor kinderen tot 4 jaar, vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar, gesluierde vrouwen en zwangere vrouwen. Ook wordt vitamine B12 aangeraden aan veganisten.

Lees meer over onze aanbeveling Let op met supplementen.

Stelling: voedingssupplementen verkleinen de kans op kanker