Verkleinen sojaproducten kans op kanker? - WKOF

Helpen sojaproducten de kans op borstkanker verkleinen?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Of soja invloed heeft op de kans op borstkanker is nog onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat soja de kans op borstkanker kan verkleinen, maar er is nog meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Ons advies

Het is veilig om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten en drinken. Bijvoorbeeld als vervanging van vlees of zuivel. Je kunt bij een portie denken aan één glas sojamelk of 150 gram tempé of tofu. Gebruik geen soja en of fyto-oestrogeen supplementen.

Wat is soja?

Soja is afkomstig van de sojaboon. Soja is rijk aan eiwit en onverzadigd vet. Ook bevat soja ijzer en vitamine B1. Van soja worden sojaproducten gemaakt zoals vleesvervangers en andere vegetarische producten, bijvoorbeeld tofu en tempé. Er worden ook zuivelproducten van gemaakt, zoals sojamelk, sojapudding en sojayoghurt. Daarnaast wordt soja aan veel producten toegevoegd, zoals in sommige sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Op de verpakking staat of een product soja bevat.

Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Oestrogenen zijn een groep vrouwelijke hormonen die een rol spelen bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleren van de menstruele cyclus en bij zwangerschap.

Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op kankersoorten die gevoelig zijn voor hormonen, zoals borstkanker.


Een samenwerking tussen