Heb ik spijsverteringsenzymen nodig bij alvleesklier-, slokdarm-, of maagkanker?
Na sommige operaties aan de alvleesklier, slokdarm of maag is het mogelijk dat je alvleesklier niet meer goed werkt. Dit heeft invloed op hoe goed je voeding kan verteren. Het kan zijn dat je extra spijsverteringsenzymen nodig hebt.
Ons advies
Vraag aan je arts of je extra spijsverteringsenzymen nodig hebt na een operatie aan de alvleesklier, slokdarm of maag.
Wat zijn spijsverteringsenzymen?
De alvleesklier maakt eiwitten die je lichaam nodig heeft om voedingsstoffen goed op te kunnen nemen uit je voeding. We noemen deze eiwitten enzymen. Deze enzymen helpen bij een goede spijsvertering. Daarom worden ze ook wel spijsverteringsenzymen genoemd.
Klachten bij weinig spijsverteringsenzymen
Als je te weinig spijsverteringsenzymen hebt, kan je lichaam voedingsstoffen niet goed opnemen. Vooral vetten niet. Dat kun je merken aan de volgende klachten:
- Een vol en opgeblazen gevoel na een maaltijd.
- Gasvorming, winderigheid en buikkrampen.
- Verandering in je ontlasting. Dit kan betekenen dat je vaker naar het toilet moet, de ontlasting meer stinkt dan normaal, vettig is en beige/grijs is van kleur. Vette ontlasting herken je doordat deze blijft plakken aan het toilet.
Als je voor een langere periode te weinig spijsverteringsenzymen hebt, kun je afvallen. Je kunt ook een tekort krijgen aan vetoplosbare vitamines. Dit zijn de vitamines A, D, E en K. Deze vitamines verlies je via de vettige ontlasting.
Capsules met spijsverteringsenzymen
Heb je last van bovenstaande klachten? Overleg dan met je arts of verpleegkundig specialist of je capsules met spijsverteringsenzymen moet slikken, zoals Creon. Dit zijn capsules met daarin gedroogde korrels. Deze korrels bevatten de enzymen.
Gebruik van capsules met spijsverteringsenzymen bij alvleesklierkanker
Maak de capsules bij voorkeur niet open. Iedere korrel heeft een beschermlaagje om de enzymen tegen maagzuur te beschermen. De capsules moeten namelijk pas in de darm opengaan. In de dunne darm gaan de korrels uiteindelijk open en kunnen de spijsverteringsenzymen hun werk doen.
Enzymen zijn vooral belangrijk bij het verteren van vet. Daarom is het advies om ze in te nemen bij de hoofdmaaltijd en bij tussendoortjes die vet bevatten. Hierbij kun je denken aan (chocolade)melk, (drink)yoghurt, vla, koek, gebak, chips en chocolade.
Ben je een capsule vergeten te slikken? Neem deze dan tot maximaal een half uur na de maaltijd in. Daarna hebben de enzymen onvoldoende tijd om te mengen met het eten.
Gebruik van capsules met spijsverteringsenzymen bij slokdarm- of maagkanker
Bij slokdarm- of maagkanker moeten de capsules opengemaakt worden, omdat ze anders niet oplossen.
Neem de korrels in met een zuur voedingsmiddel. Bijvoorbeeld appelmoes, yoghurt, sinaasappelsap of appelsap. Kauw de korrels niet fijn, maar slik ze meteen door. Zorg dat er geen korrels in de mond achterblijven. Deze kunnen het slijmvlies in de mond beschadigen. Je kunt eventueel naspoelen met wat water.
Ben je een capsule vergeten te slikken? Neem deze dan tot maximaal een half uur na de maaltijd in. Daarna hebben de enzymen onvoldoende tijd om te mengen met het eten.
Dosering enzymen
Omgaan met spijsverteringsenzymen kan lastig zijn. De dosering is afhankelijk van de hoeveelheid vet in de maaltijd. Het is soms even zoeken wat de goede dosis is. Een diëtist kan je advies geven over je voeding en de juiste dosering enzymen. Je kunt een diëtist raadplegen via het ziekenhuis of zoek een met de Verwijsgids kanker: https://www.verwijsgidskanker.nl/zoek/dietist.
Meer informatie
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in augustus 2024.
- Pezzilli R, Caccialanza R, Capurso G, Brunetti O, Milella M, Falconi M. (2020). Pancreatic Enzyme Replacement Therapy in Pancreatic Cancer. Cancers. 12(2):275. https://doi.org/10.3390/cancers12020275
- Ten Have, H. et al. (2022). Handboek Voeding bij Kanker. (3e editie) Utrecht, De Tijdstroom.
Een samenwerking tussen