Helpt vasten tegen kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Helpt vasten tegen kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, er is te weinig wetenschappelijk bewijs dat vasten helpt tegen kanker of de bijwerkingen van de behandeling. Vasten wordt daarom niet aanbevolen bij kanker.

Ons advies

Ga niet op eigen initiatief vasten tijdens de behandeling. Het is nog onbekend of vasten helpt tegen kanker of de bijwerkingen van de behandeling van kanker. Bovendien zijn er veel vragen over de manier, duur en veiligheid van vasten. Ook kan het vasten bijwerkingen hebben. Daarom raden wij vasten bij kanker af.

Vasten, hoe werkt dat?

Als je vast, eet je niet. Je drinkt alleen dranken zonder calorieën, zoals water, thee en koffie zonder suiker en melk. Met vasten krijg je minder calorieën binnen omdat je een bepaalde periode minder eet dan normaal. Dit wordt met name gedaan door mensen die te zwaar zijn en willen afvallen.

Het is wel belangrijk bij vasten dat de voeding voldoende eiwitten, vitamines en mineralen bevat zodat er geen tekorten ontstaan. Er zijn verschillende vormen van vasten:

Bijwerkingen van vasten

Vasten kan ook bijwerkingen geven. Op de korte termijn kan vasten zorgen voor hoofdpijn, concentratieproblemen, duizeligheid, vermoeidheid en een onregelmatige hartslag. Op de lange termijn kan vasten leiden tot een vermindering van het afweersysteem en tot schade aan onder andere hart en nieren.

Ook kan het vasten ervoor zorgen dat je afvalt. Ongewenst gewichtsverlies tijdens de behandeling kan gevolgen hebben voor het verloop van de behandeling.


Een samenwerking tussen