We horen en lezen vaak dat er stoffen in ons eten zitten die schadelijk zijn of die ons ziek kunnen maken. Maar is dat eigenlijk wel zo? Kunnen er in ons eten stoffen zitten die kanker veroorzaken?
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is een organisatie van de Europese Unie die onafhankelijk adviezen geeft over de veiligheid van eten en drinken. Dit doen ze op basis van wetenschappelijk onderzoek. Deze adviezen vormen de basis van de Europese regels en wetten op gebied van voedselveiligheid.
In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de veiligheid van eten en drinken in de gaten. Ook controleren ze of de wetten rondom voedselveiligheid worden nageleefd. De NVWA kijkt zowel naar schadelijke stoffen in ons eten als naar ziekteverwekkers, zoals slechte bacteriën. Als een product niet veilig is, haalt de NVWA het product uit de winkel.
Er worden regelmatig producten uit de winkel gehaald. Dit laat zien dat er op de veiligheid van ons voedsel wordt gelet. De manieren om te controleren of producten veilig zijn worden bovendien steeds beter. Hierdoor worden schadelijke stoffen eerder opgemerkt.
In ieder product kunnen zowel goede als minder goede stoffen zitten. Het is daarom belangrijk om af te wisselen met je eten en drinken. De minder goede stoffen zijn alleen in een bepaalde hoeveelheid schadelijk en ook dit verschilt per stof. Hoeveel je van een bepaalde stof mag binnenkrijgen, hangt ook af van de grootte van je lichaam.
In je lichaam zorgt met name je lever ervoor dat minder goede stoffen onschadelijk worden gemaakt. Vervolgens komen deze stoffen via je urine of ontlasting je lichaam uit.
In vette vis zitten gezonde vetzuren, die onder andere belangrijk zijn voor onze hersenen. Maar in vette vis kunnen ook zware metalen zitten. Daarom is het advies om niet vaker dan één keer per week vette vis te eten, dan is het veilig.
Groene groenten zijn heel gezond, omdat ze veel vitaminen, mineralen en vezels bevatten. Maar in groene groenten zit ook nitraat, wat door het lichaam wordt omgezet in nitriet. Als we te veel nitriet binnenkrijgen vergroot dit de kans op kanker. Bij het eten van normale porties groene groenten (de dagelijkse aanbeveling is 250 gram groente per dag) krijg je geen gevaarlijke hoeveelheden binnen.
De gezondheidsvoordelen van het eten van vette vis en groene groenten zijn in deze voorbeelden veel groter dan de mogelijke risico’s.
Zitten er hormonen in ons voedsel en kunnen ze kwaad?
Hoe voorkom ik een voedselvergiftiging?
Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit
European Food Safety Authority