Zoetstoffen zitten onder andere in frisdrank, kauwgom en zuivelproducten. Zijn ze kankerverwekkend? Lees het hier.
Zoetstoffen zijn te koop als tabletjes, druppels of poeders. Ze worden vaak als alternatief voor suiker gebruikt of aan voeding toegevoegd.
Dit wordt gedaan omdat ze niet of nauwelijks calorieën leveren en tegelijkertijd wel 30 tot 500 keer zoeter kunnen zijn dan gewone kristalsuiker. Voorbeelden van zoetstoffen zijn sorbitol, sucralose, aspartaam en xylitol.
Zoetstoffen worden vaak toegevoegd aan (light)dranken, snoepgoed, jam en diverse kant-en-klaar producten.
Uit onderzoek is gebleken dat zoetstoffen in normale hoeveelheden gebruikt kunnen worden zonder gevaar voor de gezondheid. Door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is per zoetstof vastgesteld hoeveel ervan per dag veilig is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een extra veiligheidsmarge omdat de gevoeligheid voor stoffen verschilt van persoon tot persoon.
Maar neem niet meer zoetstoffen dan de veilige dagelijkse hoeveelheid. Je kunt voor jezelf hier nagaan hoeveel je van een product mag nemen voor je boven de veilige hoeveelheid komt.
Zoetstoffen kunnen als suikervervanger helpen om minder suiker binnen te krijgen. Dit kan helpen om overgewicht te voorkomen. Met een gezond gewicht heb je minder kans op kanker.