Vergroot koffie de kans op kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Vergroot koffie de kans op kanker?

Is koffie gezond voor je? Of kan het de kans op kanker vergroten? Lees het hier.

koffies

Koffie en kanker

Er is geen bewijs uit onderzoek dat koffie de kans op kanker vergroot. Koffie zonder suiker is een goed alternatief waarmee je dranken met veel suiker zoals frisdranken en dranken op basis van fruitextracten kunt vervangen.

Calorieën in koffie

Tegenwoordig zijn ook koffie drankjes met veel slagroom en/of suikerrijke siropen populair. Deze drankjes kunnen veel calorieën bevatten. Grote bekers hiervan kunnen zelfs een kwart (500 kcal) van de dagelijkse hoeveelheid calorieën bevatten die vrouwen nodig hebben.

Als je dit vaak drinkt, kan dit bijdragen aan gewichtstoename. Overgewicht vergroot wel de kans op kanker en andere ziekten. Let dus op de hoeveelheid calorieën van deze koffie drankjes.

Beste keuze

Kies bij voorkeur voor koffie zonder suiker en eventueel magere of halfvolle (koffie)melk. Ook thee zonder suiker is een goede optie.

Een kopje koffie zonder melk en suiker bevat 1 kcal.

Maximum aantal kopjes koffie

Koffie zonder suiker is prima om elke dag te drinken, met een maximum van vier kopjes per dag. Tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding geven is het advies om niet meer dan één kop koffie per dag te drinken.

Stelling: koffie vergroot de kans op kanker