Verkleinen paddenstoelen de kans op kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Verkleinen paddenstoelen de kans op kanker?

Paddenstoelen. En nee, dan hebben we het niet over de rood met witte stippen. We hebben het over de paddenstoelen die in de supermarkt liggen en je kan eten. Verkleinen ze de kans op kanker? Feit of fabel?

Paddenstoelen in pan

Eetbare paddenstoelen

In Nederland zijn er meer dan 5.000 soorten paddenstoelen. Niet elke paddenstoel is eetbaar, sommige zijn giftig. Pluk dus zelf nooit paddenstoelen in het bos.

De witte champignon

De bekendste eetbare paddenstoel is de witte champignon, maar ook de oesterzwam en shiitake zijn bekend.

Eet paddenstoelen niet rauw

Je kan paddenstoelen beter niet rauw eten omdat rauwe paddenstoelen de gifstof Agaritine bevatten. Bak of kook ze dus altijd voordat je ze eet. In paddenstoelen zitten vezels, kalium, foliumzuur en vitamine B2.

Paddenstoelen en de kans op kanker

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er geen bewijs is dat het eten van paddenstoelen op zich de kans op kanker beïnvloedt. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar paddenstoelen in relatie tot de kans op kanker.

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor minder kans op kanker is om veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten te eten. Paddenstoelen passen goed daarbij.

Paddenstoelen eten is gezond

Eet paddenstoelen dus omdat ze binnen een gezond eetpatroon passen, maar niet omdat ze de kans op kanker zouden verkleinen. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Stelling: paddenstoelen verkleinen de kans op kanker