Zitten er hormonen in ons eten en zijn ze gevaarlijk? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zitten er hormonen in ons eten en zijn ze gevaarlijk?

Er wordt gezegd dat hormonen aan ons eten zijn toegevoegd en dat deze gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Vooral over hormonen binnen de vleesindustrie doen zich veel verhalen de ronde. Maar hoe zit het eigenlijk?

Rauw rood vlees

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn stofjes die van nature aanwezig zijn in mensen en dieren. Ze regelen allerlei functies in het lichaam en zorgen bijvoorbeeld dat het lichaam kan groeien. Zo zitten er ook van nature hormonen in vlees en andere dierlijke voeding, zoals eieren en melk.

Zijn hormonen gevaarlijk?

Door extra hormonen aan dieren te geven kan de productie van vlees en melk worden vergroot. Dierlijke producten met extra hormonen kunnen mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarom is het binnen Europa verboden om extra hormonen aan dieren te geven of producten van dieren met extra hormonen te importeren.

Toezicht en controle

Binnen Europa zijn er strenge regels voor hormonen in ons voedsel en de Europese Unie controleert dit. In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hier toezicht op. Zo kun je niet te veel hormonen binnenkrijgen.

In andere delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten, is het toevoegen van extra hormonen binnen de vleesindustrie wel toegestaan.

Stelling: er zitten hormonen in ons eten en deze zijn gevaarlijk


Bronnen: