Verkleint groene thee de kans op kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Verkleint groene thee de kans op kanker?

Groene thee is een gezonde dorstlesser. Sommige mensen denken dat het de kans op kanker verkleint. Maar is dit echt zo? Of is het een fabel?

Doos met theezakjes

Groene thee

Groene thee komt aan zijn naam omdat de bladeren van de theeplant alleen licht gestoomd worden voordat ze klaar zijn voor gebruik. Hierdoor behouden ze hun groene kleur en milde smaak.

Groene thee en de kans op kanker

In groene thee zitten polyfenolen. In onderzoek met kankercellen in reageerbuizen leken polyfenolen de groei van de kankercellen te remmen. Maar de resultaten van dit soort onderzoek kunnen niet rechtstreeks vertaald worden naar de mens. Stoffen reageren anders in ons lichaam.

Onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds laat zien dat er onvoldoende bewijs is dat groene thee helpt de kans op kanker te verkleinen. Hierbij zijn verschillende onderzoeken naar groene thee en het effect ervan op verschillende soorten kanker bij mensen met elkaar vergeleken.

Groene thee drinken

Drink groene thee omdat je het lekker vindt en het een gezonde dorstlesser is, maar niet omdat het de kans op kanker zou verkleinen.

Stelling: groene thee verkleint de kans op kanker