E-nummers zijn stoffen die door fabrikanten aan eten en drinken mogen worden toegevoegd. Vaak denken mensen dat E-nummers de kans op kanker vergroten. Wat is hiervan waar?
E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen die aan voeding worden toegevoegd om de smaak, kleur, geur en houdbaarheid te verbeteren of te veranderen. Er zijn heel veel E-nummers, van vitamine C tot conserveringsmiddelen. Vooral bewerkte producten zoals soepen, sauzen, koek, gebak en snoep bevatten deze hulpstoffen.
Door de vele soorten E-nummers is het niet mogelijk om deze stoffen als groep in verband te brengen met de kans op kanker.
Wat wel bekend is, is dat bewerkte producten vaak veel calorieën, vet en zout bevatten. Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is dan ook om te kiezen voor een voornamelijk plantaardig voedingspatroon met zo min mogelijk bewerkte producten. Dat betekent veel groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten. Lees meer over onze aanbeveling.