Beschermt vitamine D tegen dikkedarmkanker?

Er zijn aanwijzingen dat vitamine D de kans op dikkedarmkanker verkleint. Er is meer onderzoek nodig over de hoeveelheid vitamine D die hiervoor nodig is.
Ons advies
Twijfel je of de hoeveelheid vitamine D in je bloed goed is? Vraag je huisarts dan om dit te controleren. Het is goed om een supplement met vitamine D te slikken als de hoeveelheid vitamine D in je bloed te laag is.
Het advies aan vrouwen van 50 jaar en ouder, mannen van 70 jaar en ouder en alle vrouwen met een donkere of bedekte huid is om vitamine D supplementen te slikken. Dit is om de kans op botontkalking te verkleinen. Lees op de website van het Voedingscentrum hoeveel extra vitamine D je nodig hebt.
Wat is vitamine D?
Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Vitamine D wordt in onze huid gemaakt onder invloed van zonlicht. Daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via ons eten. Bijvoorbeeld vette vis (denk aan zalm of haring) en eieren. Vitamine D zit ook in halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te kunnen nemen. Calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden. Vitamine D zorgt ervoor dat ons immuunsysteem en onze spieren goed werken. Lees meer over vitamine D en of je extra vitamine D nodig hebt om botontkalking tegen te gaan.
Wat blijkt uit onderzoek?
De kans op dikkedarmkanker is 25% lager bij mensen met meer vitamine D in hun bloed dan bij met mensen met minder vitamine D.
Een hogere hoeveelheid vitamine D in het bloed kan op verschillende manieren ontstaan. Vitamine D in het bloed wordt namelijk beïnvloed door vitamine D uit de voeding, het gebruik van vitamine D supplementen en blootstelling aan zonlicht. Mensen met overgewicht en mensen die roken hebben vaker een minder vitamine D in het bloed.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in mei 2025.
- Boughanem, H., Canudas, S., Hernandez-Alonso, P., Becerra-Tomás, N., Babio, N., Salas-Salvadó, J., & Macias-Gonzalez, M. (2021). Vitamin D Intake and the Risk of Colorectal Cancer: An Updated Meta-Analysis and Systematic Review of Case-Control and Prospective Cohort Studies. Cancers, 13(11), 2814. https://doi.org/10.3390/cancers13112814
- World Cancer Research Fund International. Diet, nutrition, physical activity and body weight for people living with and beyond colorectal cancer. The latest evidence, our guidance for patients, carers and health professionals, and recommendations for future research. 2024. Available at: wcrf.org/diet-activity-and-cancer/global-cancer-update-programme/cancer-survivors
- Cruz-Pierard, S. M., Nestares, T., & Amaro-Gahete, F. J. (2022). Vitamin D and Calcium as Key Potential Factors Related to Colorectal Cancer Prevention and Treatment: A Systematic Review. Nutrients, 14(22), 4934. https://doi.org/10.3390/nu14224934
- Hernández-Alonso, P., Boughanem, H., Canudas, S., Becerra-Tomás, N., Fernández de la Puente, M., Babio, N., Macias-Gonzalez, M., & Salas-Salvadó, J. (2023). Circulating vitamin D levels and colorectal cancer risk: A meta-analysis and systematic review of case-control and prospective cohort studies. Critical reviews in food science and nutrition, 63(1), 1–17. https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1939649
- Manson, J. E., Cook, N. R., Lee, I. M., Christen, W., Bassuk, S. S., Mora, S., Gibson, H., Gordon, D., Copeland, T., D’Agostino, D., Friedenberg, G., Ridge, C., Bubes, V., Giovannucci, E. L., Willett, W. C., Buring, J. E., & VITAL Research Group (2019). Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease. The New England journal of medicine, 380(1), 33–44. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1809944
- Voedingscentrum (2023). Beschikbaar via: https://www.voedingscentrum.nl
- Xu, Y., Qian, M., Hong, J., Ng, D. M., Yang, T., Xu, L., & Ye, X. (2021). The effect of vitamin D on the occurrence and development of colorectal cancer: a systematic review and meta-analysis. International journal of colorectal disease, 36(7), 1329–1344. https://doi.org/10.1007/s00384-021-03879-w
Een samenwerking tussen