Vitamine D en zon - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Vitamine D en zon

De belangrijkste bron van vitamine D is niet onze voeding, maar de zon. Ons lichaam maakt zelf vitamine D onder invloed van zonlicht. Maak je met een kwartier tot halfuur in de zon voldoende vitamine D aan?

Blauwe lucht met zon.

Hoe lang moet je in de zon voor voldoende vitamine D?

Door elke dag een kwartier tot halfuur in de zon te zitten, maak je genoeg vitamine D aan (in combinatie met een gezond eetpatroon). Let er hierbij op dat je hoofd en handen niet bedekt zijn. Als je naast je handen en hoofd nog meer lichaamsdelen blootstelt aan het zonlicht, kan een kortere tijd ook al voldoende zijn om genoeg vitamine D aan te maken.

Veilig zonnen

Wel is het belangrijk om de felle zon en een langdurige blootstelling eraan te vermijden. Ook is het heel belangrijk om je goed in te smeren om je huid te beschermen tegen zonverbranding.

Waarom is vitamine D gezond?

Vitamine D draagt bij aan sterke tanden en botten. Daarnaast zorgt deze vitamine ervoor dat ons lichaam calcium en fosfor uit onze voeding kan opnemen. Ook is het nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor onze spieren en weerstand.

Wanneer heb je extra vitamine D nodig?

Sommige mensen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en hun voeding kunnen halen. Dit geldt bijvoorbeeld voor jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een getinte of donkere huid. Aan hen wordt geadviseerd om vitamine D bij te slikken. Benieuwd welke groepen dit allemaal zijn en om welke hoeveelheden het gaat? Dat lees je hier.

Stelling: met een kwartier tot halfuur in de zon maak je voldoende vitamine D aan


Bron: Voedingscentrum