Wat is de energiebalans?

Eten en drinken levert energie in de vorm van calorieën. Deze energie verbruik je gedurende de dag. Zo heeft je lichaam energie nodig om te functioneren, je eten te verteren en om te kunnen bewegen.

Energiebalans
Als je op de lange termijn net zoveel energie verbruikt als je binnenkrijgt, ben je in energiebalans. Dit houdt in dat je gewicht op hetzelfde niveau blijft.

Als je minder energie verbruikt dan je binnenkrijgt, houd je energie over. Deze ‘overtollige’ energie slaat je lichaam op als vet. Op de lange termijn kun je in gewicht aankomen. We noemen dit een positieve energiebalans. Bij een negatieve energiebalans verbruik je meer energie dan je binnenkrijgt. Hierdoor kun je afvallen.

Kijk ook op de website van het Voedingscentrum voor een animatie over de energiebalans.

Hoeveel energie heb ik nodig?
Hoeveel energie (calorieën) je per dag nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Het hangt namelijk af van je lengte, gewicht, of je actief bent (veel beweegt), je geslacht en je leeftijd. Het volgende is een handige richtlijn:

Deze richtlijn geldt voor mensen tussen de 30 en 50 jaar oud met een laag energieniveau (zittend beroep en weinig lichaamsbeweging).

Ontvang wekelijks praktische tips om je gewicht gezond te houden. Meld je aan voor onze nieuwsbrief!