Geef borstvoeding

Moedermelk is de beste en meest complete voeding voor baby’s.

Borstvoeding zorgt ervoor dat de baby alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Ook hebben kinderen die borstvoeding hebben gehad minder kans om overgewicht of obesitas te krijgen.

Onze aanbeveling:


Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk
Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind.


Wat betekent dit voor mij?

Als je net moeder bent geworden, of dat binnenkort zult worden, is het goed je baby borstvoeding te geven. Probeer dit langere tijd vol te houden; in ieder geval zes maanden. Borstvoeding geven verlaagt de kans op borstkanker. En kinderen die borstvoeding hebben gehad, hebben minder kans op overgewicht op latere leeftijd.

Hoe langer en hoe vaker je borstvoeding geeft (bijvoorbeeld bij meerdere kinderen) hoe meer je je risico op borstkanker verlaagt.

Na zes maanden borstvoeding geven, kun je beginnen met bijvoeding zoals groente, fruit en brood. Volgens de Jeugdgezondheidszorg kun je starten met bijvoeding als je kindje tussen de 4 en 6 maanden oud is. Dit zou de kans op een voedselallergie kunnen verkleinen. Deze bijvoeding is voor de 6 maanden niet ter vervanging van de borstvoeding. Lees meer hierover op Voedingscentrum.nl.

Tips bij het geven van borstvoeding

  • Schakel de hulp van een lactatiekundige in wanneer je tegen problemen aanloopt bij het geven van borstvoeding. Geef het niet gelijk op als het moeilijk gaat!
  • Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk om ervoor te zorgen dat naast je baby jijzelf ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Drink wat meer dan gewoonlijk, omdat je door het geven van borstvoeding meer vocht verliest. Water, melk en ongezoete thee en andere dranken zonder suiker zijn gezonde opties.

Meer informatie?