Is aangebrand eten kankerverwekkend? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is aangebrand eten kankerverwekkend?

Aangebrand eten is niet lekker, maar is het ook gevaarlijk? Er wordt gezegd dat dit kankerverwekkend kan zijn. Hoe zit het precies?

Aangebrande patat

Bakken en grillen

Uit onderzoek is gebleken dat aangebrand eten stoffen bevat die kanker kunnen veroorzaken. Deze stoffen kunnen ontstaan wanneer eten voor een langere tijd op een hoge temperatuur wordt verhit en donker kleurt, bijvoorbeeld tijdens het bakken of grillen.

BBQ

Ook wanneer er direct contact is met vlammen, wat op de barbecue kan gebeuren, ontstaan er kankerverwekkende stoffen. Op de barbecue kun je dit verminderen door de barbecue eerst uit te laten branden en rustig te laten gloeien. Daarnaast helpt het om producten op aluminiumfolie te leggen en de grill niet te heet te stoken.

Darmkanker

Met name de kans op darmkanker lijkt door de kankerverwekkende stoffen in aangebrand eten te worden vergroot. Voorkom daarom dat je eten aanbrandt en als er toch een zwart korstje is ontstaan, kun je die er het beste afsnijden.

Stelling: aangebrand eten is kankerverwekkend