Is aangebrand eten kankerverwekkend?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt waar is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Uit onderzoek is gebleken dat aangebrand eten kankerverwekkende stoffen bevat. Deze stoffen kunnen ontstaan wanneer eten voor een langere tijd op een hoge temperatuur wordt verhit en donker kleurt, bijvoorbeeld tijdens het bakken of grillen.

Ook wanneer er direct contact is met vlammen, wat op de barbecue kan voorkomen, ontstaan kankerverwekkende stoffen. 

Met name de kans op darmkanker lijkt door de kankerverwekkende stoffen in aangebrand eten te worden vergroot. Voorkom daarom dat je eten aanbrandt en als er toch een zwart korstje is ontstaan, kun je die er het beste afsnijden. 

Op de barbecue kun je de vorming van kankerverwekkende verminderen door de barbecue eerst uit te laten branden en rustig te laten gloeien. Daarnaast helpt het om producten op aluminiumfolie te leggen en de grill niet te heet te stoken. 

Aangebrand eten is kankerverwekkend: FEIT

Bron: Voedingenkankerinfo.nl


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier