Van roomboter wordt vaak gezegd dat het ongezond is. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat roomboter ‘natuurlijker’ is en daarom gezonder dan margarine. Vet veel verwarring he? Hoe zit het nu?
Roomboter, ook wel simpelweg boter genoemd, is een smeerbaar vet. Het wordt gemaakt van melkvet (room) en een beetje water. Roomboter heeft een zachte, romige en rijke smaak. Het smaakt ook een beetje zoet.
Margarine is ook een smeerbaar vet, gemaakt als alternatief voor boter. Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën. Bijvoorbeeld zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie.
Halvarine lijkt op margarine, maar het bevat minder vet. De naam komt van ‘halve margarine’. Halvarine is makkelijker uit te smeren, maar minder geschikt om in te bakken of braden.
Vroeger werden margarine en halvarine ‘kunstboter’ of ‘namaakboter’ genoemd. Sommige mensen denken dat er plastic in zit. Maar dat is een fabel.
Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A, D en E. Aan margarine en halvarine wordt extra vitamine A, D en E toegevoegd. In roomboter zit veel minder vitamine D dan in margarine en halvarine. Let daar dus op als je elke dag roomboter op je brood smeert. Je moet dan vitamine D uit andere voeding halen.
In roomboter zit meer verzadigd vet dan in margarine en halvarine. Verzadigd vet verhoogt het soort cholesterol in je bloed dat slecht is voor je bloedvaten.
Vet zelf vergroot de kans op kanker niet. Wel kan veel vet eten tot gewichtstoename en overgewicht leiden. Overgewicht vergroot de kans op verschillende vormen van kanker.
Roomboter is lekker, maar bewaar het liever voor af en toe. Je kunt beter kiezen voor margarine of halvarine. Je hart en bloedvaten zullen je dankbaar zijn.
Bron: Voedingscentrum