Zitten er minder vitaminen in voorgesneden groente en fruit?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt gezond is. Wekelijks ontrafelen onze experts een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Voorgesneden groente en fruit zijn ideaal als je niet veel tijd hebt, maar wel gezond wilt eten. De voorgesneden groente kunnen direct uit het zakje in de pan en een bakje fruit maakt gezond snacken een stuk makkelijker. Maar zijn voorgesneden groente en fruit eigenlijk wel net zo gezond als groente en fruit die je zelf snijdt?

Verlies van vitaminen

Bij het snijden van groente en fruit gaan er altijd vitaminen verloren. Vitaminen zijn namelijk gevoelig voor lucht en licht. Door groente of fruit te snijden komen de vitaminen in aanraking met zuurstof en gaan er vitaminen verloren. 

Hoeveel vitaminen er verloren gaan, verschilt per soort. Zo is vitamine C erg gevoelig en gaat deze gemakkelijk verloren. Ook geldt: hoe kleiner je groente en fruit snijdt, hoe groter de blootstelling aan zuurstof en hoe meer vitaminen verloren gaan.

Gelukkig gaat het proces van vitamineverlies niet heel snel. Pas uren na het snijden zijn er echt grote hoeveelheden vitamine C verdwenen. Als je thuis je groente en fruit snijdt en het vervolgens direct opeet of bereidt, is er niks aan de hand.

Beschermende verpakking

Bij voorgesneden groente en fruit wordt het vitamineverlies beperkt door ze te verpakken onder een beschermende atmosfeer. Dit betekent dat de lucht in de verpakking is aangepast en er minder zuurstof in zit. Hierdoor gaan er minder vitaminen verloren én blijven de voorgesneden groente en fruit langer goed. 

Het verschil tussen voorgesneden en zelfgesneden groente en fruit is minimaal. Zet groente en fruit op het menu, of het nou voorgesneden of zelfgesneden is: de keuze is aan jou!

Meer leuke weetjes over groente en fruit lees je hier.

Er zitten minder vitaminen in voorgesneden groente en fruit: FABEL

Bronnen:
- Radar
- Voedingscentrum


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier