Zitten er minder vitaminen in voorgesneden groente en fruit? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zitten er minder vitaminen in voorgesneden groente en fruit?

Voorgesneden groente en fruit zijn ideaal als je niet veel tijd hebt, maar wel gezond wilt eten. Maar zijn voorgesneden groente en fruit eigenlijk wel net zo gezond als groente en fruit die je zelf snijdt?

Bakjes met gesneden fruit

Verlies van vitaminen

Bij het snijden van groente en fruit gaan er altijd vitaminen verloren. Vitaminen zijn namelijk gevoelig voor lucht en licht. Door groente of fruit te snijden komen de vitaminen in aanraking met zuurstof en gaan er vitaminen verloren.

Hoeveel vitaminen er verloren gaan, verschilt per soort. Zo is vitamine C erg gevoelig en gaat deze gemakkelijk verloren. Ook geldt: hoe kleiner je groente en fruit snijdt, hoe groter de blootstelling aan zuurstof en hoe meer vitaminen verloren gaan.

Gelukkig gaat het proces van vitamineverlies niet heel snel. Pas uren na het snijden zijn er echt grote hoeveelheden vitamine C verdwenen. Als je thuis je groente en fruit snijdt en het vervolgens direct opeet of bereidt, is er niks aan de hand.

Eet een regenboog! Zorg ervoor dat je allerlei verschillende soorten groente en fruit eet, zo krijg je verschillende voedingsstoffen binnen.

Beschermende verpakking

Bij voorgesneden groente en fruit wordt het vitamineverlies beperkt door ze te verpakken onder een beschermende atmosfeer. Dit betekent dat de lucht in de verpakking is aangepast en er minder zuurstof in zit. Hierdoor gaan er minder vitaminen verloren én blijven de voorgesneden groente en fruit langer goed.

Het verschil tussen voorgesneden en zelfgesneden groente en fruit is minimaal. Zet groente en fruit op het menu, of het nou voorgesneden of zelfgesneden is: de keuze is aan jou!

Stelling: er zitten minder vitaminen in voorgesneden groente en fruit


Bronnen: