Zijn walnoten gezonder dan andere noten?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt gezond is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Fan van ongezouten noten? Heel goed! Ongezouten noten zijn namelijk goed voor onze gezondheid. Noten zitten vol met allerlei belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine B1, vitamine E en het mineraal ijzer.

In noten zit daarnaast ook veel onverzadigd vet. Onverzadigd (=Oke) vet beschermt onder andere tegen hart- en vaatziekten. Wel is het belangrijk om op te passen met de hoeveelheid onverzadigd vet die je binnenkrijgt. Het levert namelijk veel calorieën voor je lichaam, waardoor je ongemerkt kunt aankomen in gewicht. Het advies is daarom om dagelijks 1 handje ongezouten noten te eten.

De ene noot gezonder dan de ander?

Amandelen, cashewnoten, pistachenoten, pecannoten en walnoten… de keuze aan noten is enorm! Hoor jij ook wel eens dat walnoten gezonder zijn dan andere noten? Maar is dit wel zo?

Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda’s hebben positieve effecten op onze gezondheid.
Doordat alle noten net een andere samenstelling van voedingsstoffen bevatten, kunnen we niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Dat geldt hetzelfde voor bijvoorbeeld fruit. Juist omdat de ene noot wat meer ijzer bevat en weer een andere noot wat meer vitamine E is het belangrijk om af te wisselen met de soorten noten die je in huis haalt.

1 handje noten per dag

Kortom: 1 handje noten past in een gezonde voeding. Daarbij maakt het niet uit voor welke noot je gaat. Zorg voor afwisseling zodat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het maakt ook niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn, maar kies wel altijd voor de ongezouten variant.

Door elke dag een handje noten te eten, zoals walnoten, hazelnoten of amandelen, krijg je extra vezels binnen. Vezels verkleinen onder andere de kans op darmkanker. Benieuwd hoe jij meer vezels kunt eten? Wij geven je eenvoudige tips om meer vezels te eten.

Walnoten zijn gezonder dan andere noten: FABEL 

Bronnen:
Voedingscentrum


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier