Zijn walnoten gezonder dan andere noten? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn walnoten gezonder dan andere noten?

Amandelen, cashewnoten, pistachenoten, pecannoten en walnoten… de keuze aan noten is enorm! Zijn walnoten gezonder  dan andere noten?

Bakje met walnoten.

Ongezouten noten

Fan van ongezouten noten? Heel goed! Ongezouten noten zijn namelijk goed voor onze gezondheid. Noten zitten vol met allerlei belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamine B1, vitamine E en het mineraal ijzer.

Goede vetten in noten

In noten zit veel onverzadigd vet. Onverzadigd vet beschermt onder andere tegen hart- en vaatziekten. Wel is het belangrijk om op te passen met de hoeveelheid onverzadigd vet die je binnenkrijgt. Het heeft namelijk veel calorieën. Het advies is daarom om dagelijks 1 handje ongezouten noten te eten.

Zijn walnoten gezonder?

Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda’s hebben voordelen voor onze gezondheid.

Doordat alle noten net een andere combinatie voedingsstoffen bevatten, kunnen we niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld fruit. Juist omdat de ene noot wat meer ijzer bevat en weer een andere noot wat meer vitamine E is het belangrijk om af te wisselen met de soorten noten die je eet.

Wist je dat ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda meetellen als noten?

Vezels in noten

Door elke dag een handje noten te eten, zoals walnoten, hazelnoten of amandelen, krijg je extra vezels binnen. Vezels verkleinen onder andere de kans op darmkanker.

Handje vol

Kortom: 1 handje noten past in een gezonde voeding. Daarbij maakt het niet uit voor welke noot je gaat. Zorg voor afwisseling zodat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het maakt ook niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn, maar kies wel altijd voor de ongezouten variant.

Stelling: walnoten zijn gezonder dan andere noten


Bron: Voedingscentrum