Zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt gezond is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Eet gezond
Wat je iedere dag eet heeft invloed op je kans op kanker. Het is belangrijk om gezond te eten. Door vooral te kiezen voor plantaardige voeding, zoals groente, krijg je veel vezels en gezonde voedingsstoffen binnen. Maar zit er een verschil tussen verse groenten en diepvriesgroenten? 

Vers
Verse groenten worden onrijp geplukt. Tijdens het transport hebben ze tijd om verder te rijpen. Het geeft de groenten echter minder tijd om de volledige voedingswaarden te ontwikkelen ten opzichte van volledig gerijpte groenten. De groenten worden tijdens het transport gekoeld bewaard en vaak behandeld met chemicaliën om bederf tegen te gaan.

Diepvries
Diepvriesgroenten worden meestal geplukt wanneer ze volledig rijp zijn, en ze dus de meeste voedingsstoffen bevatten. Vervolgens worden ze binnen enkele uren gewassen, geblancheerd, gesneden, ingevroren en verpakt. Het blancheren zorgt voor een verlies van de voedingsstoffen, maar na het invriezen blijven de voedingswaarden redelijk stabiel. 

Het verschil
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten. Als er een daling van voedingstoffen te zien is bij diepvriesgroenten dan is deze meestal klein.

Diepvriesgroenten zijn even gezond als verse groenten: FEIT


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier