Zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?

We moeten elke dag ten minste 250 gram groente eten. Diepvriesgroenten zijn best handig. Maar zijn ze even gezond als verse groenten?

bevroren spinazie

Eet gezond

Wat je iedere dag eet heeft invloed op je kans op kanker. Het is belangrijk om gezond te eten. Door vooral te kiezen voor plantaardige voeding, zoals groente, krijg je veel vezels en gezonde voedingsstoffen binnen. Maar is er een verschil tussen verse groenten en diepvriesgroenten?

Verse groenten

Verse groenten worden onrijp geplukt. Tijdens het transport hebben ze tijd om verder te rijpen. Het geeft de groenten echter minder tijd om de volledige voedingswaarden te ontwikkelen ten opzichte van volledig gerijpte groenten. De groenten worden tijdens het transport gekoeld bewaard en vaak behandeld met chemicaliën om bederf tegen te gaan.

Diepvries

Diepvriesgroenten worden meestal geplukt wanneer ze volledig rijp zijn, en ze dus de meeste voedingsstoffen bevatten. Vervolgens worden ze binnen enkele uren gewassen, geblancheerd, gesneden, ingevroren en verpakt. Het blancheren zorgt voor een verlies van de voedingsstoffen, maar na het invriezen blijven de voedingswaarden redelijk stabiel.

Vitamine C

Diepvriesgroenten kunnen meer vitamine C hebben in vergelijking met verse groenten die al een paar dagen thuis worden bewaard.

Het verschil tussen diepvries en vers

Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten. Als er een daling van voedingstoffen te zien is bij diepvriesgroenten dan is deze meestal klein.

Stelling: diepvriesgroenten zijn even gezond als verse groenten