Heb je meer zout nodig als het warm weer is?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt gezond is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Op warme dagen zweten we meer om zo de hitte uit ons lichaam kwijt te raken. Hierdoor verlies je vocht en ook wat zout. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken, maar het is niet nodig om meer zout te eten dan normaal. 

Via onze voeding krijgen we namelijk al (meer dan) genoeg zout binnen. Het advies voor volwasenen is om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Maar liefst ongeveer de helft van de Nederlanders krijgt meer dan 6 gram zout naar binnen. 

Bronnen van zout

Met name brood en graanproducten, vlees(producten) en zuivel zijn belangrijke bronnen van zout. Daarnaast voegen we zelf tijdens de bereiding en aan tafel zout aan onze maaltijden toe. Dit is in totaal ongeveer een vijfde van onze totale zoutinname. Laat zout liever achterwege en breng gerechten op smaak met verse kruiden. Benieuwd welk kruid geschikt is voor welk gerecht? Dat lees het hier!

Drink voldoende!

Je hebt dus niet meer zout nodig bij zomerse temperaturen. Doordat je via je voeding zout naar binnenkrijgt, vul je het verloren zout gewoon weer aan. Wél is het heel belangrijk om veel water te drinken om de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan te vullen. Met warm weer is het goed om ten minste 2 liter vocht te drinken. Kies hierbij vooral voor water. 

Lees hier meer over gezond drinken.

Je hebt meer zout nodig als het warm weer is: FABEL  

Bronnen:
Voedingscentrum
- Voedselconsumptiepeiling


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier