Heb je meer zout nodig als het warm weer is? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Heb je meer zout nodig als het warm weer is?

Op warme dagen zweten we meer om zo de hitte uit ons lichaam kwijt te raken. Hierdoor verlies je vocht en ook wat zout. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken, maar heb je ook meer zout nodig? Wij zochten het voor je uit.

Zoutvaatje

Hoeveel zout heb je nodig?

Via onze voeding krijgen we (meer dan) genoeg zout binnen. Het advies voor volwassenen is om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Maar vaak krijgen we meer dan 6 gram zout naar binnen.

Waar zit zout in?

Met name brood en graanproducten, vlees(producten) en zuivel zijn belangrijke bronnen van zout. Daarnaast voegen we zelf tijdens de bereiding en aan tafel zout aan onze maaltijden toe. Laat zout liever achterwege en breng gerechten op smaak met verse kruiden.

Het eten van te veel gezouten producten kan de kans op maagkanker vergroten. Bewerkte producten en kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout. Kies daarom zo veel mogelijk voor verse, onbewerkte producten.

Drink voldoende!

Je hebt dus niet meer zout nodig bij zomerse temperaturen. Doordat je via je voeding zout naar binnenkrijgt, vul je het verloren zout gewoon weer aan. Wél is het heel belangrijk om veel water te drinken om de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan te vullen. Met warm weer is het goed om ten minste 2 liter vocht te drinken. Kies hierbij vooral voor water.

Stelling: je hebt meer zout nodig als het warm weer is


Bronnen: